Important Spotting Error Questions for SSC Exams (Part 5)

By Sudhir Bhati|Updated : January 20th, 2021

Error Spotting questions are asked in every competitive exam like SSC. This article contains different types of errors based on adjectives.

SSC Spotting Error Questions (Adjective)

1. Two solutions were provided (A)/ in the book but (B)/ none was correct. (C)/ No error
Solution: The error is in part (C) of the sentence. Here, subject is “two solutions” so “neither” should be used instead of “none” in part (C). “None” is used for more than two choices. See some examples for both “neither” as well as “none”:

Error Spotting questions are asked in every competitive exam like SSC. This article contains different types of errors based on adjectives.

SSC Spotting Error Questions (Adjective)

1. Two solutions were provided (A)/ in the book but (B)/ none was correct. (C)/ No error
Solution: The error is in part (C) of the sentence. Here, subject is “two solutions” so “neither” should be used instead of “none” in part (C). “None” is used for more than two choices. See some examples for both “neither” as well as “none”:

Examples :
Neither of the book is interesting.
None of the books were interesting.

2. Either citizen of a country (A)/ should have the feeling of (B)/ patriotism towards the motherland. (C)/ No error
Solution: The error lies in part (A) of the sentence. The adjective “either” is incorrect here and should be replaced by each or every. “Either” is used to select between two choices only while in the sentence the number of citizens is very large.

3. Every of the two young (A)/ boys dreamed of becoming (B)/ an IAS officer since their childhood. (C)/ No error
Solution: The error is in part (A) of the sentence. The adjective “every” should be replaced by “each”. “Each” and “every” are called distributive adjectives. “Each” is used for two or more than two entities while “every” is used only for more than two. See below example:

Two terrorists were killed in the recent encounter. Each belonged to Pakistan.
In the above sentence, we cannot replace each with every.
There are five cars. Every car needs service.

4. Each the man (A)/ who took part in the championship (B)/ was given a gift hamper. (C)/ No error
Solution: The error lies in part (A) of the sentence. The noun used after “each/either/every/neither” should never be preceded by an article. So, the use of article “the” in part (A) is incorrect and should be omitted. See some examples:
Every a man (incorrect)
Every man (correct)
Each a boy (Incorrect)
Each boy (correct)

5. The investigation agency has (A)/ found the involvement of (B)/ certain school boy in the recent murder. (C)/ No error
Solution: The error is in part (C) of the sentence. It should be “certain school boys” not “certain school boy”. Please note that “certain/other/these/those/kinds of/sorts of” are always followed by plural noun. See some examples:
Certain methods, certain parts, kinds of men, sorts of problems

6. The four first chapter of the book (A)/ are very interesting and tempt (B)/ you to read the last chapters too. (C)/ No error
Solution: The error is in part (A) of the sentence. It should be “first four chapters”.  
There are three kinds of numeral adjectives:
Cardinal: One, two, three, four etc
Ordinal: First, second, third, tenth etc
Multiplicative: single, double etc
The order of numeral adjectives should be in the following order:
Ordinal + Cardinal + Multiplicative
The first five innings of Sachin were not very good.

7. Our country is a birthplace (A)/ of various great artist who (B)/ have made a mark in the whole world. (C)/ No error
Solution: The error is in part (B) of the sentence. It should be “various great artists”. Please note that “many/ a great many/ several/ various/ numerous/ a lot/ lots of/ some/ enough etc” are called indefinite adjectives. See some examples:
Many good books, various examples,
If you see a sentence consisting numeral and indefinite adjective together, then their order should be:
Indefinite adjective + definite adjective (numeral adjective)
Many single rooms, numerous first students

8. Rohit went to the market (A)/ in order to buy (B)/ many fruits and milk. (C)/ No error
Solution: The error is in part (C) of the sentence. Fruits are countable, so the use of “many” is correct with them; however, milk is something which cannot be counted as it is uncountable. So, the use of “many” is incorrect with “milk”. The correct adjective which should be used with milk is “much” as it is used for uncountable things.

9. The newly found method of solving (A)/ probations question is the best (B)/ than any other previous methods. (C)/ No error
Solution: The error is in part (B) of the sentence. The use of “than” in part (C) indicates that the sentence is of comparative degree, so part (B) must use “better” and not the superlative adjective “best”.

10. I would prefer to watch a movie (A)/ rather than (B)/ sit at home the whole day. (C)/ No error
Solution: The sentence is correct. Prefer is followed by preposition “to” is the comparison is between two nouns. For example: I prefer tea to coffee.
However, if the comparison is between two infinitives, then we use “rather than” as we have used in the above sentence. For example:
I would prefer to walk rather than ride a bike.

BYJU'S Exam Prep brings you Online Classroom Program, which gives you Unlimited Access to All 18+ Structured Live Courses and 550+ Mock Tests.

Online Classroom Program Benefits:

  • Structured Live Courses with Daily Study Plan
  • Full syllabus coverage of {9+ SSC & Railway Exams} with live classes, study notes and interactive quizzes. (SSC CGL, CHSL, CPO, MTS, Delhi Police, RRB NTPC, Group D, & other govt. exams)
  • Prepare with India's best Faculty with a proven track record
  • Complete Doubt Resolution by Mentors and Experts
  • Performance analysis and Report card to track improvement

 Attempt subject wise questions in our new practise section' Click here

Download Gradeup, the best government exam app for Preparation

BYJU'S Exam Prep today to score better!

Posted by:

Sudhir BhatiSudhir BhatiMember since Jul 2017
Community Manager
Share this article   |

Comments

write a comment
Load Previous Comments
Sanat Biswas

Sanat BiswasFeb 15, 2018

Thank you sir
Akash Rathore
Q7. Our country is "a" birthplace ??
I think it should be "is the birthplace"
Abhishek raj
In 1st question  adj+plural noun is used so 'were' should be replaced with 'was'
Tauseef Ahmad

Tauseef AhmadJun 6, 2018

This comment is hidden because it was marked spam.

Himanshu Verma
8Q. how to write this sentence ........many fruits and much milk.
is it correct or not..?
Mayank raj

Mayank rajMar 7, 2019

Kya fayeda hai isse
Renuka T

Renuka TMar 7, 2019

Thank you sir
Vivek Ojha

Vivek OjhaMar 8, 2019

Q9. Can it not be probation questions. Or it may be probation's questions.
And also there is an error of comparison as it is already pointed out !!
Please explain.
...Read More
Chocoboy Poo

Chocoboy PooOct 28, 2019

In this 5th question, you post one example in that "kinds of men" but men is singular or plural
Bupendra

BupendraNov 23, 2019

Sir ji mere CHSL ke descriptive me assay word limit 280-85 ho gyi assay ke last page ke middle tk pahunch gya sir koi problem to nhi hogi na
...Read More

SSC & Railway

CGLSSC GDDFCCILCHSLCPONTPCMTSStenoGroup DOthersCoursesMock Test
tags :SSC & RailwayEnglish ComprehensionSSC CGL OverviewSSC CGL Exam DatesSSC CGL Apply OnlineSSC CGL Eligibility CriteriaSSC CGL Job Profile

SSC & Railway

CGLSSC GDDFCCILCHSLCPONTPCMTSStenoGroup DOthersCoursesMock Test
tags :SSC & RailwayEnglish ComprehensionSSC CGL OverviewSSC CGL Exam DatesSSC CGL Apply OnlineSSC CGL Eligibility CriteriaSSC CGL Job Profile

Follow us for latest updates