# Important Questions with Short Tricks on Partnership For SSC Exams

By Neha Uppal|Updated : March 10th, 2021

Quant is very important and scoring section, so it is necessary to cover each and every topic from the subject. Partnership is one of the important chapters from the Maths section so we will discuss some important types of questions from this chapter.

Quant is very important and scoring section, so it is necessary to cover each and every topic from the subject. The partnership is one of the important chapters from the Maths section so we will discuss some important types of questions from this chapter.

## Important Questions with Short Tricks on Partnership

Question 1:  A starts a business with Rs 21,000/-  and later B joins him with Rs 36,000/-. After how many months did B join if the profit is distributed in the equal ratio?

(1)  5

(2)  7

(3)  6

(4)  9

Solution:

A : B = 21000 x 12 : 36000 x x

Ratio = 1 : 1 (as profit is equal)

21000 x 12 = 36000 x x

X = 7 Months

B joins after 5 months

Short Trick:

A     :   B

7    :  12 (Amount)

12: 7 (Time must be)

So that ratio remains 1  : 1

B joined after = 12 – 7 = 5 months

Question 2: Beena and Meena started a boutique investing amounts of  Rs 35,000 and Rs  56,000 respectively. If Beena's share in the profit earned by them is Rs 45,000, then what is the total profit earned?

(1)   81,000

(2)  1,27,000

(3)  72,000

(4)  1,17,000

Solution: Let the total profit earned be Rs x

Sum of ratio = 5 + 8 = 13

Question 3: A starts a business with Rs. 3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2 : 3. What is B's contribution in the capital?

(1)  Rs. 7500

(2)  Rs. 8000

(3)  Rs. 8500

(4)  Rs. 9000

Solution:

Let B's capital be Rs. x.

Then, (3500 * 12)/7x  = 2/3

14x = 126000

x = 9000

Question 4: Four milkmen hires a pasture. A has 18 cows that graze for 4 months, B has 25 cows that graze for 2 months, C has 28 cows that graze for 5 months and D has 21 cows that graze for 3 months. If A pays Rs 360 then what is the rent of the pasture?

(1)  Rs 1625

(2)  Rs 1240

(3)  Rs 1340

(4)  Rs 2260

Solution: 72 + 50 + 140 + 63 = 325

If 72x = 360/-

Then 325 x is the rent of the pasture

Other Method: 360                                    Rs 1625/-

Total Rent = 325 x 5 = Rs 1625 (A pays 360/

Total Rent = 325 x 5 = Rs 1625 (A pays 360/- which is 72 x 5

Question 5 :Two partners Rs 50,000 and Rs 70,000 respectively in a business and agreed that 70% of the profits should be divided equally between them and the remaining profit in the ratio of investment. If one partner gets ` 90 more than the other, find the total profit made in the business.

(1) Rs 1200

(2) Rs 1400

(3)  Rs 1600

(4)  Rs 1800

Solution:

50000 : 70000

5 : 7

According to the question  x = 3 x 50

x = 150

5x + 7x = 12x

12 x 150 = 1800

Short Tricks:  GradeStack Learning Pvt. Ltd.Windsor IT Park, Tower - A, 2nd Floor, Sector 125, Noida, Uttar Pradesh 201303 help@byjusexamprep.com