Important Spotting Error Questions for SSC Exams (Part 9)!

By Neha Uppal|Updated : January 25th, 2021

This article contains error spotting questions expected in SSC Exams. We have already shared many articles based on error spotting questions.

SSC Spotting Error Questions (Noun)

1. My sister-in-laws (a)/ who live in Bangalore (b)/ have not come to visit us.(c)/ no error

This article contains error spotting questions expected in SSC Exams. We have already shared many articles based on error spotting questions.

SSC Spotting Error Questions (Noun)

1. My sister-in-laws (a)/ who live in Bangalore (b)/ have not come to visit us.(c)/ no error

Solution:  Error is in ‘Part A’. Compound nouns like this are made plural by adding s in main part of noun which is sister here.  So it will be ‘My sisters -in –law’.

2. We got to see (a)/ many beautiful sceneries (b)/ during Darjeeling trip.(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part B’.  As the noun ‘Scenery’ is uncountable noun and uncountable nouns are not converted in plural form in this way. So replace ‘Sceneries’ with ‘Scenery’.

3. Cards (a)/ are (b)/ my favorite game.(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part B’.  There are some words which take s in their end so seem like they are plural but they are singular in reality, this includes many Games and Diseases name and others too. Cards is one of them. So use ‘is’ in place of ‘are’ in Part B.

4. I bought (a)/ this sunglass (b)/ for rupee 2500.(c)/ no error

Solution:  Error is in ‘Part B’. There are some words which are necessarily be used in plural form, they can never be used in singular form. Sunglasses is one of them. Hence in Part B use ‘These sunglasses’

5. The police (a)/ is investigating (b)/ the case.(c)/ no error

Solution:  Error is  in ‘Part B’. There some words which seem to be singular but in actual they are plural and always treated as plural. Eg. Police, Gentry, Cattle etc. So in Part B replace is with ‘are’.

6. Robin is (a)/ too proud of (b)/ his riches.(c) / no error

Solution: There is no error in above sentence. Here, ‘riches’ means Wealth, Money or Assets. So it is absolutely correct, no need to make any improvements.

7. Many sheeps (a)/ were grazing (b)/in the field.(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part A’. There are many words which are used equally in both singular and plural form like Sheep, Fish , Deer etc. , so replace Sheeps with ‘Sheep’ in Part A.

8. After brushing my head (a)/, I found many hairs (b)/ lying on the ground. (c)/ no error

Solution: There is no error in above sentence. There are some words which can be used in both forms singular and plural as per their use. If they are counted as whole single unit they will be singular, if they will be counted individually then they will be plural. Here correct form is used.

9. He has (a)/ a lot of hairs (b)/ on his head.(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part B’.  However hair is used in both singular and plural form but here, we are talking about whole hair on head so it will be in singular form so replace hairs with ‘hair’ in Part B.

10. Business houses (a)/ have to pay custom tax (b)/ on imports.(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part B’.  Here, replace Custom with ‘Customs’ as Custom means traditions and Customs means duty. So custom makes no sense here, replace it.

11. The Himalayas’s (a)/ snow cap (b)/ is melting.(c) / no error

Solution: Error is in ‘Part A’. There is error of apostrophe sign . The words which end with s or hiss sound they take only apostrophe without s. So Part A will be as “The Himalayas’ ” only.

12. The table’s legs (a)/ are carved (b)/ beautifully.(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part A’. Non-living things don’t take apostrophe for possession. Instead they use of for possession. So in Part A use ‘legs of table’.

13. I usually visit (a)/ my uncle’s (b)/ on Sundays.(c) / no error

Solution: There is no error in above sentence. There is no need to write complete form as ‘my uncle’s home’. This form is acceptable in grammar so no need to make any improvements. Eg. St. mary’s means St. mary church.

14. Survin did not (a)/ present project (b)/ in today’s meeting.(c) / no error

Solution: There is no error in above sentence. As apostrophe is not used with non-living things but in case of Time, Money, Measurement Apostrophe ‘s is used. eg. Five ton’s weight.  So the sentence is absolutely correct.

15. Air is (a)/ not good (b)/ for your intellect.(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part A’. Here ‘Airs’ will be used. Air means wind which in out of context here. Airs means arrogance which suits here. So replace Air is with ‘Airs are’.

16. One should be (a)/ persistence in work (b) if one wants to succeed .(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part B’. Here, we need Noun not Adjective so persistence will be replaced with ‘Persistent’.

17. The sculpture (a)/ has made (b)/ beautiful dummy.(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part A’. Here, incorrect vocabulary is used. Sculpture means idol. And we need here a person who makes sculpture that is called “Sculptor”.

18. My pants (a)/ are four (b)/ sizes large.(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part C’. Replace ‘sizes’ with ‘size’. Here singular form of noun will be used, no need to use plural form.

19. Interviews (a)/ for the post of Auditor (b)/ will begin from Tuesday.(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part A’. Replace interviews with ‘interview’ as process is singular not plural hence singular form of noun will be used here.

20. Identifying, Nurturing and Developing (a)/ an employee’s talent is among the most important task(b)/ of Human Resource Development. (c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part B’.  Here, ‘among’ word is used which is used for plural form of noun so replace task with ‘tasks’ to make it in correct form. 

 

More from us:

Important Spotting Error Questions for SSC Exams (Part 1)

Important Spotting Error Questions for SSC Exams (Part 2)

Important Spotting Error Questions for SSC Exams (Part 3)

Important Spotting Error Questions for SSC Exams (Part 4)

Important Spotting Error Questions for SSC Exams (Part 5)

Important Spotting Error Questions for SSC Exams (Part 6)

Important Spotting Error Questions for SSC Exams (Part 7)

Important Spotting Error Questions for SSC Exams (Part 8)

Gradeup brings you Gradeup Super Subscription, which gives you Unlimited Access to All 18+ Structured Live Courses and 550+ Mock Tests.

Gradeup Super Benefits:

  • Structured Live Courses with Daily Study Plan
  • Full syllabus coverage of {9+ SSC & Railway Exams} with live classes, study notes and interactive quizzes. (SSC CGL, CHSL, CPO, MTS, Delhi Police, RRB NTPC, Group D, & other govt. exams)
  • Prepare with India's best Faculty with a proven track record
  • Complete Doubt Resolution by Mentors and Experts
  • Performance analysis and Report card to track improvement

 Attempt subject wise questions in our new practise section' Click here

Download Gradeup, the best government exam app for Preparation

Gradeup today to score better!

Posted by:

Neha UppalNeha UppalMember since Oct 2018
4+ Years of experience as a mentor and content developer for SSC & Railways exam. Cleared various exams including SSC CHSL & SSC CGL exams.
Share this article   |

Comments

write a comment
Load Previous Comments
Amit

AmitMay 15, 2018

Thanks mam
Siva Padala

Siva PadalaDec 21, 2018

Q16 PLEASE EXPLAIN
Sourav Pal

Sourav PalMar 25, 2019

Thank you mam
Shivam Tiwari
What is the rule for 13th sentence
Sam N

Sam NAug 31, 2019

Is that 4th question is right or wrong??? Please answer♡
Tanu Choudhary
Plz explain about Sundays why
Sumit Malik

Sumit MalikNov 28, 2019

Question 15 nd 18... I need brief explanation.
Tanu Mishra

Tanu MishraJan 28, 2021

Mam uttar pradesh gramin dak savak ki recuirment kb aaygi 2021
Please replai mam@Neha Uppal

SSC & Railway

CGLSSC GDDFCCILCHSLCPONTPCMTSStenoGroup DOthersCoursesMock Test
tags :SSC & RailwayEnglish ComprehensionSSC CGL OverviewSSC CGL Exam DatesSSC CGL Apply OnlineSSC CGL Eligibility CriteriaSSC CGL Job Profile

SSC & Railway

CGLSSC GDDFCCILCHSLCPONTPCMTSStenoGroup DOthersCoursesMock Test
tags :SSC & RailwayEnglish ComprehensionSSC CGL OverviewSSC CGL Exam DatesSSC CGL Apply OnlineSSC CGL Eligibility CriteriaSSC CGL Job Profile

Follow us for latest updates