GA Questions Asked in ESIC MTS Prelims 2022 Exam

By Stuti Mishra|Updated : May 7th, 2022

ESIC MTS GA Questions of Prelims Exam 2022: We have come up with the General Awareness (GA) questions for ESIC MTS Prelims Exam 2022 shift 1. ESIC MTS Prelims Exam 2022 is to be held in four shifts. Lets look at the questions provided by the students who appeared in the ESIC MTS Prelims Exam 2022.

ESIC MTS Prelims 2022 (7 May) Important Links

Table of Content

ESIC MTS Prelims exam consist of General Awareness, Quantitative Aptitude, Reasoning and English. Here are the questions with their solutions for ESIC MTS Prelims General Awareness section. Let's dig deep inside.

Shift 1 GA Questions

Questions asked in ESIC MTS Prelims 2022 shift 1 exam:

Q1. What is the capital city of the United States of America?

Ans: Washington DC

Q2. Who is the captain of the One Day International (ODI) team of India in place of Virat Kohli?

Ans: Rohit Sharma

Q3. At which place the plane of the Chief of Defence Staff (CDS) Vipin Rawat crashed?

Ans: Coonoor, Tamil Nadu

Q4. What is the Fullform of ISRO?

Ans: Indian Space Research Organization

Q5. Where is Hirakud Dam situated?

Ans: Sambalpur District, Odisha (on Mahanadi river)

Q6. Who is the author of Abhigyan Shakuntalam?

Ans: Kalidasa

Q7. Sunil Chetri is associated with which sport?

Ans: Football

Q8. Prakash Padukone was associated with which sport ?

Ans: Badminton

Q9. On which river is Bhakra Nagal Dam situated?

Ans: Sutlej

Q10. World No Tobacco Day is observed on _______.

Ans: 31st May

Q11. Justine Trudeau is the Prime Minister of which country?

Ans: Canada

Q12. What is the tenure of the President?

Ans: 5 years

Q13. Who wrote Romeo Juliet?

Ans: William Shakespeare

Q14. Where is Pangong Lake situated?

Ans: Ladakh

Q15. Where is the Supreme Court situated?

Ans: New Delhi

Q16. Where is the Headquarters of the World Bank?

Ans: Washington D.C

Q17. 9th November is the statehood day of which state?

Ans: Uttarakhand

Q18. Who is known as the Iron Man of India?

Ans: Sardar Vallabh Bhai Patel

Q19. Where is Sanchi Stupa located?

Ans: Madhya Pradesh

Q20. Who is the first Indian recipient of the Nobel Prize?

Ans: Rabindranath Tagore

Q21. Where is the Kudankulam Nuclear Power Plant situated?

Ans: Tamil Nadu

Q22. Which vegetable is not grown underground?

Ans: Cucumber

Q23. How many lions are there in Ashoka Pillar?

Ans: 4

Q24. Which country is the largest producer of coal?

Ans: China

Q25. Question related to cricket term


Shift 2 GA Questions

Questions asked in ESIC MTS Prelims 2022 shift 2 exam:

Q1. Which team was the winner of the Indian Premier League (IPL) 2021?

Ans: Chennai Super Kings

Q2. Neeraj Chopra was conferred with Padma Vishisht Seva Medal (VSM) in which year?

Ans: 2020

Q3. How many Union Territories are there in India with Legislative Assemblies?

Ans: 3 (Delhi, Jammu and Kashmir, and Puducherry)

Q4. What does ‘S’ stand for in ISRO?

Ans: Space

Q5. Gandhi Jayanti is observed on __________

Ans: 2nd October

Q6. Who is the current Education Minister of India?

Ans: Dharmendra Pradhan

Q7. Narendra Modi became Prime Minister of India for the first time in _____.

Ans: 2014

Q8. Pratibha Patil first women ______ of India.

Ans: President

Q9. Who is a badminton player?

Ans: Prakash Padukone

Q10. Brahmaputra river flows in which region of India?

Ans: North East

Q11. Jim Corbett National Park is located in which state?

Ans: Uttarakhand

Q12. Battle of Plassey was fought in which year?

Ans: 1757

Q13. Champaran Satyagraha started in which state?

Ans: Bihar

Q14. Which is the largest public sector bank of India?

Ans: State Bank of India

Q15. Vaishno Devi temple is situated on which hill?

Ans: Trikuta Hills

Q16. Where is Victoria Memorial situated?

Ans: Kolkata

Q17. Who is the Supreme commander of Indian Armed Forces?

Ans: President of India

Q18. Ajanta Ellora is located in which state?

Ans: Maharashtra

Q19. Lok Sabha election held after how many years?

Ans: 5 years

Q20. Who is the Chief Minister of Madhya Pradesh?

Ans: Shivraj Singh Chauhan

How was your Exam, Share exam feedback and questions asked in the comment section below!

If you are aiming to crack SBI/IBPS 2022, then join the sure-shot success Batch Online Classroom Program where you will get:

  • Live Courses by Top Faculty
  • Daily Study Plan 
  • Comprehensive Study Material 
  • Latest Pattern Test Series 
  • Complete Doubt Resolution 
  • Regular Assessments with Report Card

byjusexamprep

Click here to access Test Series

Why BYJU'S Exam Prep Test Series?

  • Get better at every level of your preparation with unlimited test series, based on the latest exam pattern. 
  • Assess areas of weaknesses & track improvements with in-depth performance analysis

Download the BYJU’S Exam Prep App Now. 

The most comprehensive exam prep app.

#DreamStriveSucceed

Comments

write a comment

PO, Clerk, SO, Insurance

BankingIBPS POIBPS ClerkSBI POIBPS SOSBI ClerkRBIIDBI SOIBPS RRBLICESICNainital BankOtherQuick LinkMock Test

Follow us for latest updates