By Renuka Miglani|Updated : December 31st, 2021

Hello Aspirants,

It will not be a new thing for you if we say that BYJU'S Exam Prep is considered as the synonym for success. For the past 5 years, At BYJU'S Exam Prep we have been promoting talented candidates of the CSIR-NET category to the path of success. BYJU'S Exam Prep has been an integral part of the preparation journey of many Aspirants.

As we all know, the CSIR-NET exam is very near and there is no time left for revision. At this point of time, you must be seeking some ready-made authentic short revision notes or some important questions to practice just before the exam. How will you react if you get all these study materials at one place? It will be beneficial for you at this time right! We at BYJU'S Exam Prep comes up with the Most Important Questions on Time and Distance for General Aptitude to help you score good marks which have been meticulously designed by our experienced subject-matter experts.

So what are you waiting for? Scroll down the article below and start studying for the CSIR NET Exam, these questions will be fruitful during last-minute revision to fetch more marks in the exams. Students can also download it as a PDF file and save it for future purposes.

1. The speed of a train is 220% of the speed of a car. The car covers a distance of 950 km in 19 hours. How much distance will the train cover in hours?

1. 380 km
2. 385 km
3. 375 km
4. 285 km

2. A person covers 40% of a distance with a speed of 60 km/hr and the remaining with a speed 40 km /h. What is his average speed for the whole journey in km/h?

1. 500/11
2. 500/13
3. 600/13
4. 600/11

3. A train is running at a speed of 99 km/h. If the train is 565 m long, then what will be the time (in seconds) taken by it to cross a 975 m long tunnel?

1. 54
2. 40
3. 56
4. 42

4. A train travels at a speed of 66 km/h and halts at five junctions for a certain time. It covers a distance of 1485 km in one day. For how long (in minutes) does the train stop at each junction, if it halts for the same period of time at all the junctions?

1. 12
2. 18
3. 20
4. 15

5. A man covers an 18 km distance at 3km/hr speed, 20 km distance at 5 km/hr speed and 40 km distance at 20km/hr speed. Find his average speed during the journey.

1. 6 km/hr
2. 7.5 km/hr
3. 6.5 km/hr
4. 8 km/hr

6. If Ram walks at the speed of 3 km/hr, then he reaches his school 6 minutes late but if he walks at the speed of 4 km/hr, then he reaches 4 minutes before the scheduled time. What is the distance (in km) of his school from his house?

1. 1.8
2. 2
3. 3.5
4. 4

7. 9 hrs after a goods train passed a station, another train travelling at a speed of 72 km/hr following that goods train passed through that station. If after passing the station the train overtakes the goods train in 3 hours. What is the speed of the goods train?

1. 21.6 km/hr
2. 27 km/hr
3. 18 km/hr
4. 14.4 km/hr

8. Two trains start at the same time from two stations and proceed towards each other at speeds of 90 km/h and 70 km/h, respectively. When they meet, it is found that one train has travelled 140 km more than the other. What is the distance in km) between the two stations?

1. 1100
2. 1120
3. 980
4. 1200

9. A man is walking at a speed of 12 km/h. After every km, he takes a rest for 3 minutes. How much time will he take to cover a distance of 6 km?

1. 42 minutes
2. 40 minutes
3. 48 minutes
4. 45 minutes

10. A car moves a distance of 600 km with uniform speed. The number of hours taken for the journey is 2/3 of the number representing speed in km/h. The time taken to cover the distance is:

1. 15 hours
2. 18 hours
3. 24 hours
4. 20 hours

Solutions

Solution 1.

Speed of car = 950/19 = 50 km/h

∴ Speed of train = 50 × 220/100 = 110 km/h

Distance travelled by train in 3 1/2 hours = 110 × 3.5 = 385 km

Solution 2.

Let the distance be 100 km

Then he has covered 40% of distance with 60km/hr

So 40 km has been covered with 60km/hr

Left over distance = 60 km

Speed = 40km/hr

Average speed =

Solution 3.

Speed of train = 99 kmph

Length of train = 565 m

Length of tunnel = 975 m

Solution 4.

Distance travelled by train = 1485 km

Speed of train = 66 km/hr

Time taken by train to travel this distance = 1485/66 = 22.5 hours

But train covers this distance of 1485 km in one day.

Time for which train halt = 24 hours – 22.5 hours = 1.5 hours = 90 minutes.

Train halts for the same period of time at 5 junctions.

Time for which train stop at each junction = 90/5 = 18 minutes

Solution 5.

Time taken in travelling 18 km at 3 km/hr = T1 = 18/3 = 6 hr

Time taken in travelling 20 km at 5 km/hr = T2 = 20/5 = 4 hr

Time taken in travelling 40 km at 20 km/hr = T3 = 40/20 = 2 hr

Total Distance travelled = 18 + 20 + 40 = 78 km

Total Time taken = 6 + 4 + 2 = 12 hr

Hence, Average Speed = 78/12 = 6.5 km/hr

Solution 6.

Let the time taken by ram at normal speed is t minutes.

Distance = Speed X time

So, 3 x (t+6) = 4 x (t-4)

3t + 18 = 4t -16

t = 34 minutes

Distance = 3 km/hr x (34+6)/60 hrs

= 3 x 40/60

= 2 km

Solution 7.

Let the speed of goods train = x km/hr

It will cover distance in 9 hours = 9x km

Speed of second train = 72 km/hr

Relative speed = (72 – x) km/hr

As the second train overtakes the goods train in 3 hours after passing the station

So 3 = 9x / (72-x)

⇒ 1= 3x / (72-x)

⇒ 72-x = 3x

⇒ 4x = 72

⇒ x = 18 km/hr = Speed of goods train.

Alternate Method:

To meet the goods train, the other train(travelling at 72 km/h) has to travel the same distance covered by goods train in 12 hrs, in 3 hrs.

Thus,

Let the speed of the goods train = x km/h

12.x = 3 x 72

= x = 3 x 72/12

= x = 18 km/h

Solution 8.

Solution 9.

Time taken to cover 6 km without break  = 30 minutes

Interval in distance of 6 km = 5

Time of intervals = 5 × 3 = 15 minutes

Total time, he will take = 30 + 15 = 45 minutes

Solution 10.

More from us:

Get Unlimited access to Structured Live Courses and Mock Tests - Online Classroom Program

BYJU'S Exam Prep Team

The Most Comprehensive Exam Prep App.

#DreamStriveSucceed