Time and Work is an important topic asked under Quantitative Aptitude Section. We have already published articles covering the basics and different type of questions that can be asked under this topic. Today we are going to share the Time and Work questions that were asked in different Preliminary and Mains Exam last year and the easy approach to solve them.
Time and Work Questions asked in Bank Preliminary 2016 Exams -
Example 1: A can do a piece of work in 8 days which B can destroy in 3 days. A has worked for 6 days, during the last 2 days of which B has been destroying. How many days must A now work alone to complete the work? (SBI PO 2016 Prelims)
We can say that if A do 3 units of work in 1 day, B can destroy 8 units in 1 day.
A worked for 6 days = 3x6 = 18
B destroyed in last 2 days = 2x8 = 16
So total work has been done till is 2 units, remaining 22 units work will be done by A in (22/3) days.
Example 2: 4 men and 3 women finish a job in 6 days, and 5 men and 7 women can do the same job in 4 days. How long will 1 man and 1 woman take to do the work? (SBI Clerk Prelims 2016)
Solution: Let time taken by 1 man and 1 woman to compete the work is X days.
Example 3: Rahul can do a piece of work in 24 days, Amit can do the same work in 16 days, and Ram can do the same job in (4/5)th time required by both Rahul and Amit. Rahul and Amit work together for 6 days, then Ram completes the job. How many days did Ram work? (IPPB PO Prelims 2016)
2 Rahul 24 48
3 Amit 16 (total work)
5 Rahul+ Amit
Given, T(Ram) = 4/5 of T(Rahul+Amit)
so efficiency of Ram = 5/4 of efficiency of (Rahul+Amit)
efficiency of Ram = 25/4
Let Ram work for P days.
(Rahul+Amit)× 6 + Ram × P = 48
5 × 6 +(25/4)P = 48
(25/4)P = 18
P = (72/25) days
Example 4: 14 men can do a work in 18 days ,15 women can do a work in 24 days. If 14 men work for first three days and 10 women work after that for three days find the part of work left after that? (IBPS PO Prelims 2016)
14m × 18 = 15w × 24
7m = 10 w So, m = 10 and w = 7
total work = 14m × 18
= 14 × 10 × 18 = 2520
Now 14 men work first three days and 10 women work three days more
So work done is 14m × 3 + 10w × 3
= 14 ×10 × 3 + 10 × 7 × 3
= 420 + 210
part of work left = (2520-630)/2520 = 1890/2520 = 3/4
Questions asked in Bank Mains Exams
Direction (5-6): 24 men can do a work in X days and 32 women can do the same work in (X + 8) days. The ratio of work done by 15 men and 12 women in the same time is 3:1. (SBI PO 2016 Mains)
Example5: What is the value of x?
Example 6: 10 men and 24 women works for 6 days on the same work and the remaining work is done by 18 boys in 18 days. Then find the number of days in which 12 boys completed the whole work.
Solution: We can see from example 5 that, m =12 and w =5. So,Work is 24m× X = 24× 12× 10= 2880
Example 7: A and B together can complete a piece of work in 12 days. A alone can complete in 20 days. If B does the work only half a day daily, then in how many days A and B together will complete the work? (SBI Clerk Mains 2016)
Now B will work only half a daily So, B=1 and from onwards A+B = 4
Now, A+B will take = (60/4) = 15 days.
Example 8: 2 men and 3 boys can do a piece of work in 10 days while 3 men and 2 boys can do the same piece of work in 8 days. In how many days can 2 men and 1 boy do the same piece of work? (SBI Clerk Mains 2016)
Solution: Let (2m+1B) take X days
Example 9: The ratio of work done by 30 women to the work done by 25 men, in the same time is 5:6. If 9 women and 10 men can finish a work in 3 (1/13)days. Then how many women can finish the work in 4.5 days? (IBPS PO Mains 2016)
Solution: Let number of women is P.
Given, 30w = 25m
36w = 25m So, m=36 and w = 25
total work = (9w+10m) × 3(1/13)
P× w= total work
P = (9×25+10×36) × 40
4.5× w 13
P = (9x25+10x36)x40x2
P = 16
Hence, number of women is 16.
You can go through previous articles of these series from the link below:
TIME AND WORK PART - I
TIME AND WORK PART - II
TIME AND WORK PART - III
All the best for your exams..
Commentswrite a comment