SBI PO Mains Questions Asked 2021: GA Questions

By Md Mansur Alam|Updated : January 29th, 2021

SBI PO Mains Exam 2020 was held on 29th January 2021 across the country. As per the review shared by the candidates the level of the exam was moderate. 

The GK section was of moderate to tough level as per the feedback was given by the exam takers. As in the General Awareness section, questions were asked from last six months current affairs ie. from July 2020 to January 2021.  

Below we are sharing some of the Current Affairs Questions which were asked in the exam:

GK Questions asked in the SBI PO Mains 2020 (held on 29th January 2021) 

1. Which bank has ‘Home Utsav’, a virtual property exhibition that digitally showcases real estate projects by renowned developers from key cities across the country?

Ans: ICICI Bank 

Tornado (Page Number-55)-8th point

2. What is the theme of the Second Cohort under the Regulatory Sandbox (RS) announced by the Reserve Bank of India?

Ans: ‘Cross Border Payments.

3. Capital to Risk-Weighted Asset Ratio (CRAR) of scheduled commercial banks dropped to ______ in March 2020.

Ans: 13.5% 

4. Which country ranks immediately below India in the Global Hunger Index 2020?
Ans: Nigeria

Tornado (Page Number-16)-21st point

5. Existing Indian Sansad Bhavan was designed by Sir Edwin Lutyens along with ______ 

Ans: Sir Herbert Baker

6. Who became the first female umpire to officiate in a men’s Test match?

Ans: Claire Polosak

Tornado (Page Number-117)-1st point Jan 2021

7. National Payments Corporation of India (NPCI), launched its one-stop fintech payment solution- UPI AutoPay through which customers can create e-mandate through their UPI ID or QR Scan for transactions up to ______.

Ans: Rs 2000.

8. Who has been honoured with the Lifetime Achievement Award 2020 at the 3rd India International Film Festival of Boston (IIFFB) 2020 based in Boston, USA?

Ans: Om Puri

9. Keetham lake is located in which city of India which has recently been added to the Ramsar site list?

Ans: Agra

10. Who has authored the book, ‘Dreams from My Father’? 

Ans: Barack Obama

11. Satpura Tiger Reserve is located in which state? 

Ans: Madhya Pradesh 

12. Prime Minister Shri Narendra Modi launched a new Central Sector Scheme of financing facility under the Agriculture Infrastructure Fund of 1 Lakh. The program will run from 2020 to _____?

Ans: 2029

13. Defence Minister Rajnath Singh inaugurated the advanced Hypersonic Wind Tunnel (HWT) test facility at the DRDO's Dr. APJ Abdul Kalam Missile Complex located which city of India, Doing so India becomes the third country after the US and Russia to have such a large facility?

Ans: Hyderabad 

Tornado (Page Number-80)-12th point

14. Living Root bridge found in which state?

Ans: Meghalaya

15. As per the Reserve Bank of India, low-risk customer should be asked to update KYC details once in how many years?

Ans: 10 Years

16. Identify the Kharif crop.- wheat, maize, barley, potato

Ans: Maize 

17. 12th GRIHA Summit was conducted in December 2020. What does “H” stand for?

Ans: Habitat 

18. What does “I” stand for in QIP?

Ans: Institutional (Qualified Institutional Placement)

19. According to the Reserve Bank of India, any bank or financial institutions or a consortium of banks or financial institutions can not approach Debt Recovery Tribunals (DRTs) if the amount due is less than ______.

Ans: 20 Lakh

20. Who is the Chairman of SAIL (Steel Authority of India)?

Ans: Soma Mondal

21. Who is the top coal-producing country/state in the world?

Ans: China / Jharkhand (India)

22. Which Bank holds 51 per cent stake in LIC?

Ans: IDBI Bank  

23. Which company has been selected as the reporting actuary for the embedded value of Life Insurance Corporation of India?

Ans: Milliman Advisors LLP India

24. Which organization has come up with a three year Road-Map dobbed as UTKARSH 2022? 
Answer: RBI

25. Nandan Nilekani has announced the formation of new credit protocol infrastructure?

Ans: Open Credit Enablement Network (OCEN)

 26. The share of digital transactions in the total volume of non-cash retail payments increased to ______ during 2019-20.

Ans: 97.0 per cent

27. The Credit Information Bureau India Limited (CIBIL) score ranges between ______.

Ans: 300 to 900

28. Where is the headquarter of Transparency International Located?

Ans: Berlin, Germany

29. What is the validity period of the FASTags from the date of its purchase?

Ans: Five Years

30. Which bank has launched a 3-in-1 account?

Ans: Equitas Small Finance Bank

31. One question related to Payments infrastructure development fund; asked a wrong statement related to that.

32. The share of digital transactions in the total volume of non-cash retail payments increased to ______ during 2019-20.

Ans: 97.0 per cent

33. What is the maximum insurance payout for COVID-19 under Pandemic Emergency Financing Facility (PEF) insurance window of World Bank?

Ans: USD 195.84 million.

34. Kaziranga National Park is located in _____.

Ans: Assam 

35. In consultation with Government of India, the Reserve Bank of India has increased the Ways and Means Advances (WMA) for the second half of the financial year 2020-21 (October 2020 to March 2021) to _____.

Ans: ₹1,25,000 crore.

36. In terms of RBI Circular, RRBs may consider collecting account payee cheques drawn for an amount not exceeding ______ to the account of their customers who are co-operative credit societies, if the payees of such cheques are the constituents of such co-operative credit societies.

Ans: Rs. 50,000

37. The Central Vigilance Commission has directed all banks to report will full defaulters cases to RBI of how much amount and above?

Ans: 25 lakh and above

38. The government has announced the launch of Floating Rate Savings Bonds, 2020 (Taxable) with an interest rate of 7.15 per cent. As per the RBI, the interest rate would be revised after every _____.

Ans: six months

39. As on January 1, 2021, what was the exchange rate of one British Pound?

Ans: INR 98

40. How many states join the “Garib Kalyan Rojgar Abhiyan’ through the Common Service Center and Krishi Vigyan Kendras?

Ans: Six

 

 


 

With so many exams approaching, we are sure you must be wondering about the foolproof preparation plan. Your search is over now. Subscribe to Gradeup Super to have unlimited access to all 20+ structured live courses and 500+ mock tests. This will cover all important banking and insurance exams like IBPS Clerk, IBPS PO, IBPS RRB (PO+Clerk), SBI PO, RBI Grade-B, SBI Clerk Main, RBI Assistant Main, etc. 

Try Gradeup Super Now and get unlimited access to all 20+ Structured Live Courses and 500+ Mock Tests

Try Gradeup Super Now and get unlimited access to all 20+ Structured Live Courses and 500+ Mock Tests

Prep Smart, Score Better, Go Gradeup!

Posted by:

Md Mansur AlamMd Mansur AlamMember since Aug 2019
Share this article   |

Comments

write a comment
Load Previous Comments
Babai Ghughu

Babai GhughuJan 29, 2021

Most of the questions are not asked. Completely wrong review...
Chetna Dagar

Chetna DagarJan 29, 2021

only few of them were asked, many are wrong..
Akash Mishra

Akash MishraJan 29, 2021

Dear students, we are updating the questions asked here. This happened due to miscommunication with some exam takers in SBI PO Main. Thanks.
...Read More
Akash Cena

Akash CenaJan 29, 2021

Many questions are fake
Vaishnavi Saini
Kab aaye ye sawaal...Jhooth failate ho tum log
Vaishnavi Saini
Kaash ye questions aaye hote
Haresh Vanvi

Haresh VanviJan 29, 2021

Tum log bs gumrah karke apni dukan chalao kuch bhi chaap de rahe ho aisa kuch nahi aaya exam there are 4 5 liner question
Krishna Sonawane
You are misleading the new students.it means all the review including quants and reasoning and english totally fake.
Ketan Chaudhari
Question No. 22 is of ultimate level .... 🤣😂😅
Salute to GradeUp Team ...😜

PO, Clerk, SO, Insurance

BankingIBPS ClerkNABARDSBI PONainital BankNIACL AOIDBIApprenticeHPSCBSBI ClerkIBPSLICESICJAIIBBNPBSCBPSCBRBIOtherQuick LinkMock Test
tags :PO, Clerk, SO, InsuranceGeneral AwarenessUnion Bank SO ExamNRA CET Nainital BankUnion Bank of India SOSBI CBO

PO, Clerk, SO, Insurance

BankingIBPS ClerkNABARDSBI PONainital BankNIACL AOIDBIApprenticeHPSCBSBI ClerkIBPSLICESICJAIIBBNPBSCBPSCBRBIOtherQuick LinkMock Test
tags :PO, Clerk, SO, InsuranceGeneral AwarenessUnion Bank SO ExamNRA CET Nainital BankUnion Bank of India SOSBI CBO

Follow us for latest updates