Most Important Questions of Part - II Inorganic Chemistry!!! (Download PDF)

By Renuka Miglani|Updated : August 28th, 2021

Hi Gradians,

It will not be a new thing for you if we say that Gradeup is considered as the synonym for success. For the past 5 years, At BYJU'S Exam Prep we have been promoting talented candidates of the CSIR-NET category to the path of success. BYJU'S Exam Prep has been an integral part of the preparation journey of many Aspirants.

As we all know, the CSIR-NET exam is very near and there is no time left for revision. At this point of time, you must be seeking some ready-made authentic short revision notes or some important questions to practice just before the exam. How will you react if you get all these study materials at one place? It will be beneficial for you at this time right! We at BYJU'S Exam Prep comes up with the Most Important Questions of Part-II Inorganic Chemistry for Chemical Sciences to help you score good marks which have been meticulously designed by our experienced subject-matter experts.

So what are you waiting for? Scroll down the article below and start study for the CSIR NET Exam, these questions will be fruitful during last-minute revision to fetch more marks in the exams. Students can also download it as a PDF file and save it for future purposes.

We have been providing short study notes for the Chemical Science subject which can be checked here. We have experienced immense love and support from all of you through these short notes in the CSIR-NET category, and we hope you all continue to support us in the same way!

Hi Gradians,

It will not be a new thing for you if we say that Gradeup is considered as the synonym for success. For the past 5 years, At BYJU'S Exam Prep we have been promoting talented candidates of the CSIR-NET category to the path of success. BYJU'S Exam Prep has been an integral part of the preparation journey of many Aspirants.

As we all know, the CSIR-NET exam is very near and there is no time left for revision. At this point of time, you must be seeking some ready-made authentic short revision notes or some important questions to practice just before the exam. How will you react if you get all these study materials at one place? It will be beneficial for you at this time right! We at BYJU'S Exam Prep comes up with the Most Important Questions of Part-II Inorganic Chemistry for Chemical Sciences to help you score good marks which have been meticulously designed by our experienced subject-matter experts.

So what are you waiting for? Scroll down the article below and start study for the CSIR NET Exam, these questions will be fruitful during last-minute revision to fetch more marks in the exams. Students can also download it as a PDF file and save it for future purposes.

We have been providing short study notes for the Chemical Science subject which can be checked here. We have experienced immense love and support from all of you through these short notes in the CSIR-NET category, and we hope you all continue to support us in the same way!

Inorganic Chemistry (Part-II) - Most Important Questions! (Download PDF)

1. In a molecule of pyrophosphoric acid, the number of P-OH, P = O and P - O - P bonds/moiety(ies) respectively are:

  1. 3, 3 and 3
  2. 4, 2 and 1
  3. 2, 4 and 1
  4. 4, 2 and 0

2.Excess of PCL5 reacts with conc. H2SO4 gives

A. Sulphuryl chloride
B. Sulphurous acid
C. Cholosulphonic acid
D. Thionyl chloride

3. SO3 on combining with HCl gives -

A. Chloro sulphonic acid
B. Chlorine
C. SO2Cl2
D. None

4. The number of sigma and pi bonds in peroxydisuphuric acid are, respectively

A. 9 and 4
B. 11 and 4
C. 4 and 8
D. 4 and 9

5. Which of the following compounds can form silicones on hydrolysis?

A. (CH3)2SiCl2
B. (SiH3)3N
C. SiCl4
D. All of these

6. Shapes of certain interhalogen compounds are stated below. Which one of them is not correctly stated?

A. IF7: pentagonal bipyramid
B. BrF5: trigonal bipyramid
C. BrF3: Bent T-shaped
D. ICl3: Bent T-shaped

7. The isoelectronic set of ions is :

A. F-, Li+, Na+ and Mg2+
B. N3-, Li+, Mg2+ and O2-
C. Li+, Na+, O2- and F-
D. N3-, O2-, F- and Na+

8. Select a pair of compounds in which both have different hybridization but have same molecular geometry.

A. BF3, BrF3
B. ICl2, BCl2
C. BCl3, PCl3
D. PCl3, NCl3

9.The actinoids exhibit more number of oxidation states in general than the lanthanoids because

A. The 5f orbitals extend further from the nucleus than the 4f orbitals
B. The 5f orbitals are more buried than the 4f orbitals
C. There is a similarity between 4f and 5f orbitals in their angular part of the wave function.
D. The actinoids are more reactive than lanthanoids

10. Which of the following statements supports the lanthanoid contraction?

A. Filling of 4f orbital before filling 4d orbital
B. Filling of 4f orbital before filling 5d orbital
C. Imperfect shielding of 4f electrons
D. Both B and C

Solutions

Solution 1: 

 

P – OH bonds = 4

P = O bonds = 2

P – O – P linkage = 1

Solution 2:

Solution 3. 

SO3 + HCl → SO2.(OH)Cl
Chloro sulphonic acid

Solution 4. 

Peroxodisulphuric acid, H2S2O8

Solution 5.  

(CH3)2SiCl2 on reaction with water forms silicones by reaction:
(CH3)2SiCl2 + H2à(CH3)2Si(OH)2 + HCl

Solution 6. 

Pentagonal bipyramid structure of IF7

BrF5 has a square pyramidal shape.

Bent T-shaped structure of BrF3 :

T-shaped structure of ICl3

hence option 2 is correct.

Solution 7.  

Isoelectronic elements are those which have a same number of electrons.

F : 10 electrons

Li+ : 2 electrons

Na+ : 10 electrons

Mg+2 : 10 electrons

O2– : 10 electrons

N3– : 10 electrons

Solution 8.

Solution 9.

shielding effect of 5f < shielding effect of 4f
so Zeff (z effect) in actinoids < Zeff (z effect) in lanthanoid
so, extraction of electrons in actinoid is easier than lanthanoid which has 4f and better shielding.

Solution 10.

Lanthanoid contraction arises due to the imperfect shielding of 4f electrons and also the filling of 4f orbital before filling 5d orbital. This imperfect shielding of 4f electrons results in the nuclear attraction to reach the outer orbital than that expected. This results in the contraction of the atoms outer shell due to increased attraction. This effect is termed as Lanthanoid contraction.

ANSWER KEY

1. B

2. A

3. A

4. B

5. A

6. B

7. D

8. B

9. A

10. D

Download Important Questions on Inorganic Chemistry II - Download PDF Here

Check Out: 

Hope the above article was helpful for you. Let me know your feedback in the comments section below!!!

Join our Telegram Channel for more updates!!! 


Best of Luck!!
Sahi Prep hai to Life Set Hai!!
Go BYJU'S Exam Prep

Posted by:

Renuka MiglaniRenuka MiglaniMember since Jan 2021
This article was curated by Renuka Miglani who is an Associate Manager at BYJU'S Exam Prep (CSIR-NET). A PostGrad with an educational background in Nutrition Science, she is an ardent reader & writer. Loves to impart knowledge to students. Being from a Nutrition Science background, she is well aware of the opportunities available and has hared the same in the above article. Stay tuned for more interesting articles from her which will be beneficial for your career.
...Read More
Share this article   |

Comments

write a comment

Follow us for latest updates