By Renuka Miglani|Updated : December 21st, 2021

Hello Aspirants,

It will not be a new thing for you if we say that BYJU'S Exam Prep is considered as the synonym for success. For the past 5 years, At BYJU'S Exam Prep we have been promoting talented candidates of the CSIR-NET category to the path of success. BYJU'S Exam Prep has been an integral part of the preparation journey of many Aspirants.

As we all know, the CSIR-NET exam is very near and there is no time left for revision. At this point of time, you must be seeking some ready-made authentic short revision notes or some important questions to practice just before the exam. How will you react if you get all these study materials at one place? It will be beneficial for you at this time right! We at BYJU'S Exam Prep comes up with the Most Important Questions on Simple Interest for General Aptitude to help you score good marks which have been meticulously designed by our experienced subject-matter experts.

So what are you waiting for? Scroll down the article below and start studying for the CSIR NET Exam, these questions will be fruitful during last-minute revision to fetch more marks in the exams. Students can also download it as a PDF file and save it for future purposes.

1. Ms Ayesha borrowed Rs. 1000 at 5% per annum simple interest. What amount (in rupees) will she pay to clear her debt after 4 years?

1. 200
2. 1200
3. 220
4. 1300

2. The amount of simple interest on a deposit of ₹8,500 for 3 years is ₹2,040. Find the rate of interest per annum.

1. 8%
2. 8.5%
3. 9%
4. 7.5%

3. Find the simple interest of Rs. 2000 for 8.25% yearly rate from 9 March, 2010 to 21 May, 2010.

(A) Rs. 43 (B) Rs. 37

(C) Rs. 33 (D) Rs. 40

1. (A)
2. (B)
3. (D)
4. (C)

4. Ram lends 6000 to Shiv for 3 years and 8000 to Krishna for 5 years at same annual rate. He received 5220 in all from both as interest. The rate of interest per annum is :

(A) 6% (B) 7%

(C) 8% (D) 9%

1. (C)
2. (B)
3. (A)
4. (D)

5. The simple interest on a certain sum of money for 2 years at 10% per annum is Rs.2000. If interest compounded yearly on the sum, then what will be the difference of both types of interest:

(A) Rs.200 (B) Rs.220

(C) Rs.100 (D) Rs.120

1. (D)
2. (B)
3. (C)
4. (A)

6. An amount was invested at a simple rate of interest p.a. for 5 years. It would have fetched Rs. 300 more had it been invested at 2% higher rate. What was the amount invested?

1. Rs. 3300
2. Rs. 3000
3. Rs. 2000
4. Rs. 2300

7. Ms. Diksha borrowed Rs. 575 at 5% per annum simple interest. What amount (in rupees) will she pay to clear her debt after 4 years?

1. 690
2. 151
3. 960
4. 115

8. The maturity values of an amount in 5 and 6 years at 8% simple interest p.a. are Rs. 1120 and Rs. 1184 respectively. Find the amount.

1. Rs. 560
2. Rs. 800
3. Rs. 160
4. Rs. 600

9. A sum of money at simple interest amounts to ₹2100 in 2 yr and ₹2250 in 5 yr. The principal and the rate of interest

1. ₹1800, 3%
2. ₹1800, 5%
3. ₹2000, 3%
4. ₹2000, 21/2%

10. A sum was invested, on simple interest at a certain rate for 2 yr. Had it been put at 3% higher rate, it would have fetched ₹ 72 more. The sum is

1. ₹ 1200
2. ₹ 1500
3. ₹ 1600
4. ₹ 1800

## Solutions

Solution 1: Ans. B.

Interest in 4 years = 5% × 4 = 20% of the Principal

Hence, Interest = 20% × 1000 = Rs 200

Amount = 1000 + 200 = Rs 1200

Hence, option B is the correct answer.

Solution 2: Ans. A.

Simple Interest = Rs. 2040

Principal = Rs. 8500

We know that,

Solution 3: Ans. D.

Solution 4: Ans. D.

Let rate be r%

Interest on first = r% of (6000×3) = 180r

Interest on second = r% of (8000×5) = 400r

Now, according to question:

5220 = 180r + 400r

r = 5220/580 = 9%

Solution 5: Ans. C.

At SI: total interest rate in two years = 20%

At CI: total Interest rate in two years = 10 + 10 + (10×10)/100 = 21%

Now 20% = Rs. 2000

⇒ 1% = Rs.100

Thus, Difference between CI and SI = 21% - 20% = 1% = Rs.100

Solution 6: Ans. B.

Difference in the simple interest in 5 years = 2×5 = 10%

Given, 10% of the Amount = Rs 300

Hence, the amount = 300×10 = Rs 3000

Solution 7:

Solution 8: Ans. B.

Given, 8% of the amount = 1184−1120 = Rs 64

Hence, the amount = (64/8) ×100 = Rs 800

Solution 9: Ans. D.

Solution 10: Ans. A.

### More from us:

Get Unlimited access to Structured Live Courses and Mock Tests - Online Classroom Program

### BYJU'S Exam Prep Team

The Most Comprehensive Exam Prep App.

#DreamStriveSucceed