Day-27: 300+ Most Repeated Questions For UGC NET Exam Paper-1

By Mohit Choudhary|Updated : July 2nd, 2022

Most Repeated Questions For UGC NET Exam: UGC NET Exam is very near now. This time it is a great opportunity to clear the exam. You may never get an opportunity like this shortly. So work hard like this is your last attempt. Leave every other and just focus on UGC NET Exam.

We are launching this series in which we will provide daily 10 most repetitive questions of UGC NET Exam Paper 1; like this, we will provide more than 300 most repetitive questions of UGC NET Paper-1. 

Most Repetitive Questions of UGC NET Paper 1:

Read the following passage and answer the questions 1 to 5:

While the British rule in India was detrimental to the economic development of the country, it did help in starting of the process of modernizing Indian society and formed several progressive institutions during that process. One of the most beneficial institutions, which were initiated by the British, was democracy. Nobody can dispute that despite its many shortcomings; democracy was and is far better alternative to the arbitrary rule of the rajas and nawabs, which prevailed in India in the pre-British days.

However, one of the harmful traditions of British democracy inherited by India was that of conflict instead of cooperation between elected members. This was its essential feature. The party, which got the support of the majority of elected members, formed the Government while the others constituted a standing opposition. The existence of the opposition to those in power was and is regarded as a hallmark of democracy.

In principle, democracy consists of rule by the people; but where direct rule is not possible, it's rule by persons elected by the people. It is natural that there would be some differences of opinion among the elected members as in the rest of the society.

Normally, members of any organizations have differences of opinion between themselves on different issues but they manage to work on the basis of a consensus and they do not normally form a division between some who are in majority and are placed in power, while treating the others as in opposition.

The members of an organization usually work on consensus. Consensus simply means that after an adequate discussion, members agree that the majority opinion may prevail for the time being. Thus persons who form a majority on one issue and whose opinion is allowed to prevail may not be on the same side if there is a difference on some other issue.

It was largely by accident that instead of this normal procedure, a two party system came to prevail in Britain and that is now being generally taken as the best method of democratic rule.

Many democratically inclined persons in India regret that such a two party system was not brought about in the country. It appears that to have two parties in India – of more or less equal strength - is a virtual impossibility. Those who regret the absence of a two-party system should take the reasons into consideration.

When the two party system got established in Britain, there were two groups among the rules (consisting of a limited electorate) who had the same economic interests among themselves and who therefore formed two groups within the selected members of Parliament.

There were members of the British aristocracy (which landed interests and consisting of lord, barons etc) and members of the new commercial class consisting of merchants and artisans. These groups were more or less of equal strength and they were able to establish their separate rule at different times.

Answer the following questions:

 

Q 1. In pre-British period, when India was ruled by the independent rulers:

(A) Peace and prosperity prevailed in the society

(B) People were isolated from political affairs

(C) Public opinion was inevitable for policy making

(D) Law was equal for one and all

Answer: (B)

 

Q 2. What is the distinguishing feature of the democracy practiced in Britain?

(A) End to the rule of might is right.

(B) Rule of the people, by the people and for the people.

(C) It has stood the test of time.

(D) Cooperation between elected members.

Answer: (B)

 

Q 3. Democracy is practiced where:

(A) Elected members form a uniform opinion regarding policy matter.

(B) Opposition is more powerful than the ruling combine.

(C) Representatives of masses.

(D) None of these.

Answer: (B)

 

Q 4. Which of the following is true about the British rule in India?

(A) It was behind the modernization of the Indian society.

(B) India gained economically during that period.

(C) Various establishments were formed for the purpose of progress.

(D) None of these.

Answer: (A)

 

Q 5. Who became the members of the new commercial class during that time?

(A) British Aristocrats

(B) Lord and barons

(C) Political Persons

(D) Merchants and artisans

Answer: (D)

 

Q 6. Which one of the following Telephonic Conferencing with a radio link is very popular throughout the world?

(A) TPS

(B) Telepresence

(C) Video conference

(D) Video teletext

Answer: (C)

 

Q 7. Which is not 24 hours news channel?

(A) NDTV24x7

(B) ZEE News

(C) Aajtak

(D) Lok Sabha channel

 Answer: (D)

 

Q 8. The main objective of F.M. station in radio is:

(A) Information, Entertainment and Tourism

(B) Entertainment, Information and Interaction

(C) Tourism, Interaction and Entertainment

(D) Entertainment only

Answer: (B)

 

Q 9. In communication chatting in internet is:

(A) Verbal communication

(B) Non verbal communication

(C) Parallel communication

(D) Grapevine communication

Answer: (C)

 

Q 10. Match List-I with List-II and select List-I    t the correct answer using the codes gh List-II

(Artists)                                   (Art)

(a) Pandit Jasraj                       (i) Hindustani vocalist

(b) Kishan Maharaj                 (ii) Sitar

(c) Ravi Shankar                     (iii) Tabla

(d) Udai Shankar                    (iv) Dance

Codes:  

(a)        (b)        (c)        (d)  

(A)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)  

(B)       (i)         (iii)       (iv)       (ii)  

(C)       (i)         (iii)       (ii)        (iv)  

(D)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)  

Answer: (C)

 

Some Basic Tips For Last Minute Preparation:

  • Allocate proper time to each unit as per the importance and pattern in the previous examinations.
  • Cover the strong areas first.
  • Do not spend too much time on a single question; you can return to such questions once you have finished the test.
  • Keep attempting online mock tests and previous year papers to improve your speed and accuracy.
  • Avoid Over Stressing, Stay Calm and give your best shot.                                                                                                           

Also Check:

Day-26: 300+ Most Repeated Questions For UGC NET Exam Paper-1

Rapid Revision Of UGC NET Paper 1: Most Important Topics

30 Days Study Plan To Crack UGC NET 2022 (Hindi Literature)

 

Thank You

Team BYJU's Exam Prep

Download BYJU's Exam Prep App: https://bit.ly/3sxBCsm

Comments

write a comment

UGC NET & SET

UGC NETKSETTNSET ExamGSET ExamMH SETWB SETMP SETSyllabusQuestion PapersPreparation

Follow us for latest updates