CSIR-NET Chemical Science: Most Important Questions of Solid State!!!

By Neetesh Tiwari|Updated : July 26th, 2021

Hello Gradians,

It will not be a new thing for you if we say that Gradeup is considered the synonym for success. For the past 5 years, At BYJU'S Exam Prep, we have been promoting talented candidates of the CSIR-NET category to the path of success. As a result, BYJU'S Exam Prep has been an integral part of the preparation journey of many Aspirants.

As we all know, the CSIR-NET exam is very near, and there is no time left for revision. At this point, you must be seeking some ready-made authentic short revision notes or some important questions to practice just before the exam. How will you react if you get all these study materials in one place? It will be beneficial for you at this time, right! We at BYJU'S Exam Prep comes up with Important Questions on Solid State for Chemical Sciences to help you score good marks, which our experienced subject-matter experts have meticulously designed. So what are you waiting for? Scroll down the article below and start study for the CSIR NET Exam; these questions will be fruitful during last-minute revision to fetch more marks in the exams. Students can also download it as a PDF file and save it for future purposes.

We have been providing short study notes for the Chemical Science subject, which can be checked here. We have experienced immense love and support from all of you through these short notes in the CSIR-NET category, and we hope you all continue to support us in the same way!

Hello Gradians,

It will not be a new thing for you if we say that Gradeup is considered the synonym for success. For the past 5 years, At BYJU'S Exam Prep, we have been promoting talented candidates of the CSIR-NET category to the path of success. As a result, BYJU'S Exam Prep has been an integral part of the preparation journey of many Aspirants.

As we all know, the CSIR-NET exam is very near, and there is no time left for revision. At this point, you must be seeking some ready-made authentic short revision notes or some important questions to practice just before the exam. How will you react if you get all these study materials in one place? It will be beneficial for you at this time, right! We at BYJU'S Exam Prep comes up with Important Questions on Solid State for Chemical Sciences to help you score good marks, which our experienced subject-matter experts have meticulously designed. So what are you waiting for? Scroll down the article below and start study for the CSIR NET Exam; these questions will be fruitful during last-minute revision to fetch more marks in the exams. Students can also download it as a PDF file and save it for future purposes.

We have been providing short study notes for the Chemical Science subject, which can be checked here. We have experienced immense love and support from all of you through these short notes in the CSIR-NET category, and we hope you all continue to support us in the same way!

Important Questions on Solid State

1. If the interplanar distance in the crystal is 0.200 nm and only first-order diffraction is observed (sin 8.40 ° = 0.1461), then what will be the wavelength of X-rays that give a diffraction angle (2θ) = 16.80 ° for a crystal?

A. 584 pm
B. 584 nm
C. 58.4 pm
D. 65.8 pm

2. The unit cell edge length in a metal M with BCC arrangement is 400 pm. The metal's atomic radius is:

A. 100 pm
B. 141 pm
C. 173 pm
D. 200 pm

3. Copper is discovered to make up the ccp lattice in an alloy of copper, silver, and gold. The alloy will have the following formula if silver atoms occupy the edge centres and gold is present at the body centre.:

A. Cu4Ag4Au
B. CuAgAu
C. Cu4Ag2Au
D. Cu4Ag3Au

4. An element with a molar mass of 2.7 × 10–2 kg mol–1 forms a cubic unit cell with an edge length of 405 pm. If its density is 2.7 × 103 kg m–3, what is the nature of the cubic unit cell?

A. HCP
B. FCC
C. BCC
D. Simple Cubic Cell

5. There are four formula units in a unit cell of sodium chloride. The unit cell's edge length is 0.564 nm. What is sodium chloride's density?

A. 1.65 g/ml
B. 1.74 g/ml
C. 2.05g/ml
D. 2.16g/ml

6. When heated above 916°C, iron changes its crystal structure from a body-centred cubic to a cubic closed-packed structure. First, find the ratio of the density of the bcc crystal to that of the ccp crystal, assuming that the metallic radius of the atom does not vary.

A. 0.681
B. 0.531
C. 0.918
D. 0.463

7. In an FCC unit cell, a cube is constructed by combining the centres of all the tetrahedral voids to generate a new cube. The new cube would then have voids as –

A. 1 Tetrahedral void, 1 Octahedral void
B. 1 Tetrahedral void only
C. 8 Tetrahedral voids and 1 Octahedral void
D. 1 Octahedral void only

8. In a closest packed lattice, a tetrahedral site can be created by inserting four spheres of radius ‘R' at alternate corners of the cube. What is the length of the cube's body diagonal?

A. R

B. 2R

C. 

D. 3R

9. The diameter of the largest sphere that will fit in the void at the centre of a BCC crystal's cube edge with an edge length of a?

A. 0.134 a
B. 0.76 a
C. 0.04448 a
D. 0.098 a

10. Assume you have a collection of glass marbles that are organised in a hexagonal pattern. What would the average density of matter in the collection be if the glass density was .

Answer Keys

 

1. C

2. C

3. D

4. B

5. D

6. C

7. A

8. A

9. A

10. C

 Solutions

 

Solution 1: 

 

Solution 2: 

In a BCC lattice, an atom at the centre of the cube is in contact with atoms at the corners. Thus, the diagonal of the cube is
a3 = 4*atomic radius
r=400*3/4=173pm

Solution 3: 

Au is at the body centre so Au=1*1=1
Ag is at the edge centre so Ag=1/4*12=3
Cu is having ccp lattice so Cu=8*1/8 +1/2*6=1+3=4
The alloy will have the formula, Au:Ag: Cu=1:3:4 = Cu4Ag3Au

Solution 4: 

Solution 5: 

Z=4, M for NaCl=58.5
a=0.564 nm=0.564*10-7 cm
NA=6.022*1023 mol-1
D=zM/NAa3
Putting the values, we get D=2.16g/ml

Solution 6: 

 

Solution 7: 

No. of octahedral void = 1 at the centre

No. of tetrahedral voids = 8 × 1/8 = 1 (as each original tetrahedral void will be shared by 8 smaller cubes). 

Solution 8: 

 

Solution 9: 

 

Solution 10: 

 

Most Important Questions on Solid State - Download PDF Now

Check Out: 

Attempt BYJU'S Exam Prep Talent Search Exam (GTSE) on 31st July and Win Scholarships worth 25 Lakhs- Register Here for Free

To boost the preparation of all our users, we have come up with some free video (Live Class) series, free quizzes, previous papers.

Here are the links:

More from us:

 

~ Keep Upvote this article and share it among your friends.

→ If you have any questions feel free to ask in the comments section below.

Join our Telegram Channel for more updates!


Best of Luck!!
Sahi Prep hai to Life Set Hai!!
Go BYJU'S Exam Prep

Posted by:

Neetesh TiwariNeetesh TiwariMember since Aug 2020
Working Experience of more than 2 years in Education Industry. Currently associated to CSIR-NET at Gradeup. Guiding students to crack the exam and fulfil their dreams.
Share this article   |

Comments

write a comment

Follow us for latest updates