CSIR-NET Chemical Science: Most Important Questions of Chemical Kinetics!!!

By Neetesh Tiwari|Updated : July 23rd, 2021

Hello Gradians,

It will not be a new thing for you if we say that Gradeup is considered the synonym for success. For the past 5 years, At BYJU'S Exam Prep, we have been promoting talented candidates of the CSIR-NET category to the path of success. As a result, BYJU'S Exam Prep has been an integral part of the preparation journey of many Aspirants.

As we all know, the CSIR-NET exam is very near, and there is no time left for revision. At this point, you must be seeking some ready-made authentic short revision notes or some important questions to practice just before the exam. How will you react if you get all these study materials in one place? It will be beneficial for you at this time, right! We at BYJU'S Exam Prep comes up with Important Questions on Chemical Kinetics for Chemical Sciences to help you score good marks, which our experienced subject-matter experts have meticulously designed. So what are you waiting for? Scroll down the article below and start study for the CSIR NET Exam; these questions will be fruitful during last-minute revision to fetch more marks in the exams. Students can also download it as a PDF file and save it for future purposes.

We have been providing short study notes for the Chemical Science subject, which can be checked here. We have experienced immense love and support from all of you through these short notes in the CSIR-NET category, and we hope you all continue to support us in the same way!

 

Hello Gradians,

It will not be a new thing for you if we say that Gradeup is considered the synonym for success. For the past 5 years, At BYJU'S Exam Prep, we have been promoting talented candidates of the CSIR-NET category to the path of success. As a result, BYJU'S Exam Prep has been an integral part of the preparation journey of many Aspirants.

As we all know, the CSIR-NET exam is very near, and there is no time left for revision. At this point, you must be seeking some ready-made authentic short revision notes or some important questions to practice just before the exam. How will you react if you get all these study materials in one place? It will be beneficial for you at this time, right! We at BYJU'S Exam Prep comes up with Important Questions on Chemical Kinetics for Chemical Sciences to help you score good marks, which our experienced subject-matter experts have meticulously designed. So what are you waiting for? Scroll down the article below and start study for the CSIR NET Exam; these questions will be fruitful during last-minute revision to fetch more marks in the exams. Students can also download it as a PDF file and save it for future purposes.

We have been providing short study notes for the Chemical Science subject, which can be checked here. We have experienced immense love and support from all of you through these short notes in the CSIR-NET category, and we hope you all continue to support us in the same way!

Important Questions on Chemical Kinetics

  1. Equal numbers of molecules with M1 = 10,000 and M2 = 100,000, are mixed. Calculate 

A. 55000

B. 65000

C. 70000

D. 75000

  1. The intrinsic viscosity of a solution of polyisobutylene at 20°C is 180 cm3 per gram. If is related to the viscosity-average molar mass  by the expression.  = 3.60 × 10–2 ()0.64, calculate the molar mass of the polymer.

A. 2.0 × 105

B. 4.0 × 105

C. 6.0 × 105

D. 5.0 × 105

  1. A sample of serum globulin is placed in an ultracentrifuge which is operating 50,000 rotations per minute (rpm). If the sedimentation coefficient of this protein is 7.1 × 10–13 s, how far will the solution boundary move in 30 minutes at a distance of 6.5 cm from the axis of rotation?

A. 0.312 cm

B. 0.229 cm

C. 0.456 cm

D. 0.112cm

  1. A protein sample consists of an equimolar mixture of haemoglobin (M = 15.5 kg mol–1), ribonuclease (M = 13.7 kg mol–1) and myoglobin (M = 17.2 kg mol–1). Calculate the mass-average mass

A. 16.7

B. 15.6

C. 23.2

D. 14.5

  1. A solution contains an equal number of particles with a molar and 10,000 g mol–1 and 20,000 g mol–1, respectively. Calculate .

A. 17266.45

B. 16666.6

C. 23412.3

D. 18999.9

  1. A suspension contains equal masses of particles with molar masses 10,000 g mol–1 and 20,000 g mol–1, respectively. Calculate 

A. 14,456.6 g mol–1

B. 19,999.9 g mol–1

C. 15,555.5 g mol–1

D. 13,333.3 g mol–1

  1. Equal masses of polymer molecules with M1 = 10,000 and M2 = 100,000 are mixed. Calculate .

A. 55000

B. 45000

C. 35000

D. 88000

  1. The intrinsic viscosity of myosin is 217 cm3 g–1. Calculate the approximate concentration of myosin in water which would have a relative viscosity of 1.5.

A. 6.3 × 10–3

B. 7.3 × 10–3

C. 8.3 × 10–3

D. 2.3 × 10–3

  1. The Mark-Houwink exponent for poly(methylmethacrylate) has the value of 0.69 in acetone. Calculate the value of that would be obtained with the following molar mass distribution if the sample was studied by the viscosity measurement.

A. 9.98 × 105

B. 10.68 × 105

C. 7.68 × 105

D. 8.68 × 105

  1. A hydroxy acid HO-(CH2)5-COOH is polymerized, and it is found that the product has a number average molar mass of 20 000 g mol–1. What is the extent of reaction p?

A. 39.868

B. 40.567

C. 89.456

D. 49.899

Answer Keys

 

1. A

2. C

3. B

4. B

5. B

6. D

7. A

8. D

9. D

10. A

Solutions

 

Solution 1: 

 

Solution 2: 

 

Solution 3: 

 

Solution 4: 

 

Solution 5: 

 

Solution 6: 

 

Solution 7: 

 

Solution 8: 

 

Solution 9: 

 

Solution 10: 

 

Most Important Questions on Chemical Kinetics - Download PDF Now

Check Out: 

Attempt BYJU'S Exam Prep Talent Search Exam (GTSE) on 31st July and Win Scholarships worth 25 Lakhs- Register Here for Free

To boost the preparation of all our users, we have come up with some free video (Live Class) series, free quizzes, previous papers.

Here are the links:

More from us:

 

~ Keep Upvote this article and share it among your friends.

→ If you have any questions feel free to ask in the comments section below.

Join our Telegram Channel for more updates!


Best of Luck!!
Sahi Prep hai to Life Set Hai!!
Go BYJU'S Exam Prep

Posted by:

Neetesh TiwariNeetesh TiwariMember since Aug 2020
Working Experience of more than 2 years in Education Industry. Currently associated to CSIR-NET at Gradeup. Guiding students to crack the exam and fulfil their dreams.
Share this article   |

Comments

write a comment

Follow us for latest updates