CSIR NET Chemical Science: Most Important Questions of Physical Chemistry!!! (Download PDF)

By Renuka Miglani|Updated : July 7th, 2021

Hi Gradians,

It will not be a new thing for you if we say that Gradeup is considered as the synonym for success. For the past 5 years, At BYJU'S Exam Prep we have been promoting talented candidates of the CSIR-NET category to the path of success. BYJU'S Exam Prep has been an integral part of the preparation journey of many Aspirants.

As we all know, the CSIR-NET exam is very near and there is no time left for revision. At this point of time, you must be seeking some ready-made authentic short revision notes or some important questions to practice just before the exam. How will you react if you get all these study materials at one place? It will be beneficial for you at this time right! We at BYJU'S Exam Prep comes up with the Most Important Questions of Physical Chemistry for Chemical Sciences to help you score good marks which have been meticulously designed by our experienced subject-matter experts. So what are you waiting for? Scroll down the article below and start study for the CSIR NET Exam, these questions will be fruitful during last-minute revision to fetch more marks in the exams. Students can also download it as a PDF file and save it for future purposes.

We have been providing short study notes for the Chemical Science subject which can be checked here. We have experienced immense love and support from all of you through these short notes in the CSIR-NET category, and we hope you all continue to support us in the same way!

Hi Gradians,

It will not be a new thing for you if we say that Gradeup is considered as the synonym for success. For the past 5 years, At BYJU'S Exam Prep we have been promoting talented candidates of the CSIR-NET category to the path of success. BYJU'S Exam Prep has been an integral part of the preparation journey of many Aspirants.

As we all know, the CSIR-NET exam is very near and there is no time left for revision. At this point of time, you must be seeking some ready-made authentic short revision notes or some important questions to practice just before the exam. How will you react if you get all these study materials at one place? It will be beneficial for you at this time right! We at BYJU'S Exam Prep comes up with the Most Important Questions of Physical Chemistry for Chemical Sciences to help you score good marks which have been meticulously designed by our experienced subject-matter experts. So what are you waiting for? Scroll down the article below and start study for the CSIR NET Exam, these questions will be fruitful during last-minute revision to fetch more marks in the exams. Students can also download it as a PDF file and save it for future purposes.

We have been providing short study notes for the Chemical Science subject which can be checked here. We have experienced immense love and support from all of you through these short notes in the CSIR-NET category, and we hope you all continue to support us in the same way!

Physical Chemistry - Most Important Questions

  1. What is the percentage hydrolysis of aniline acetate in a decimolar solution if the dissociation constants of aniline, acetic acid and water at 25ºC are, respectively, 3.83 × 10–10, 1.75 × 10–5 and 1.008 × 10–14
    A.50.95
    B.54.95
    C.62.78
    D.60.00
  2. Calculate the number-average (gmol-1) and mass-average mass(kg mol1) respectively for a protein sample which consists of an equimolar mixture of haemoglobin (M = 15.5 kg mol–1), ribonuclease (M = 13.7 kg mol–1) and myoglobin (M = 17.2 kg mol–1).
    A.15500 and 15.6
    B.16540 and 19.6
    C.189650 and 13.4
    D.15350 and 18.5
  3. If molar conductances at infinite dilution of AgNO3, HNO3 and HCl are, respectively, 133.0 × 10–4, 421.0 × 10–4 and 426.0 × 10–4 S m2 mol–1, calculate the solubility of AgCl in grams per dm3 in water at the given temperature if the specific conductance of a saturated solution of AgCl is 2.68 × 10–4 S m–1 and that of water with which the solution was made is 0.86 × 10–4 S m–1.
    A. 1.45 × 10–3 g dm–3
    B. 3.89 × 10–3 g dm–3
    C. 2.12 × 10–3 g dm–3
    D. 1.89 × 10–3 g dm–3
  4. The density of LiF is 2.601 g cm–3. The (111) first-order reflection in the X-ray diffraction from LiF occurs at 8º44' when X-rays of wavelength 70.8 pm are used. Calculate Avogadro's number if there are four LiF molecules per unit cell. LiF crystallizes in the cubic system. Li = 6.939, F = 18.998
    A. 6.89 × 1023 mol–1
    B. 6.01 × 1023 mol–1
    C. 6.49 × 1023 mol–1
    D. 5.59 × 1023 mol–1
  5. A radiation of wave length 2500 A was passed through a cell containing 10 ml of a solutions which was 0.05 molar in oxalic acid and 0.01 molar in uranyl sulphate. When 80 joules of radiation energy is absorbed, the concentration of oxalic acid was reduced to 0.04 molar. Calculate the quantum yield for the photochemical decomposition of oxalic acid at the given wave length.
    A. 0.60
    B. 0.45
    C. 0.30
    D. 0.34
  6. What will be the entropy change for the freezing of one mole of water of 25ºC to ice at –10ºC; given that the heat of fusion of ice at its fusion point (0ºC) is 6.00 kJ mol1, the heat capacity of ice is 36.82 J K–1 mol–1 and heat capacity of liquid water is 75.31 J K–1 mol–1.
    A. -30.57 J K–1 mol–1.
    B. -29.96 J K–1 mol–1.
    C. -21.23 J K–1 mol–1.
    D. 13.95 J K–1 mol–1.
  7. The pure rotational (microwave) spectrum of gaseous HCl consists of series of equally spaced lines separated by 20.80 cm–1. Calculate the internuclear distance(pm) of the molecule if the atomic masses are: 1H = 1.673 × 10–27 kg : 35Cl = 58.06 × 10–27 kg.
    A.140
    B.139
    C.129
    D.110
  8. The fundamental vibrational frequency of HCl is 2,890 cm–1. Calculate the force constant (Nm–1) of this molecule if the atomic masses are 1H = 1.673 × 10–27 kg; 35Cl = 58.06 × 10–27 kg.
    A.483
    B.576
    C.223
    D.456
  9. The force constant of H2 is 510 N m–1 and its dissociation energy is 4.5 V.What will be the vibrational quantum number corresponding to its dissociation energy assuming it vibrates as a simple harmonic oscillator.
    A.2
    B.4
    C.8
    D.5
  10. What will be the enthalpy when water is supercooled to –4ºC?
    A. less than ice at –4ºC
    B. more than ice at –4ºC
    C. same as ice at 0ºC
    D. same as ice at –4ºC

Solutions

 

           10. When ice is supercooled to –4ºC, heat will be released, so enthalpy decreases.

Answer keys:

  1. B
  2. A
  3. D
  4. C
  5. A
  6. B
  7. C
  8. A
  9. C
  10. A

 

Check Out: 

→ If you have any questions feel free to ask in the comments section below.


Best of Luck!!
Sahi Prep hai to Life Set Hai!!
Go BYJU'S Exam Prep

Posted by:

Renuka MiglaniRenuka MiglaniMember since Jan 2021
This article was curated by Renuka Miglani who is an Associate Manager at BYJU'S Exam Prep (CSIR-NET). A PostGrad with an educational background in Nutrition Science, she is an ardent reader & writer. Loves to impart knowledge to students. Being from a Nutrition Science background, she is well aware of the opportunities available and has hared the same in the above article. Stay tuned for more interesting articles from her which will be beneficial for your career.
...Read More
Share this article   |

Comments

write a comment
Gaurav Kumar
Madam ji meri qualification ke hissab se mujhe kuch hassil hoga

Follow us for latest updates