FLUID MECHANICS : 100 Most Important Questions with Solutions

By Akhil Gupta|Updated : July 29th, 2021

 HI Gradians,

You have completed the syllabus of the SSC JE exam for Fluid Mechanics. Now BYJU'S Exam Prep brings you the 100 most important questions of the Engineering Mechanics subject.

Here you will find the 100 most important questions for the Fluid mechanics subject of the Mechanical Engineering syllabus. The top 10 questions are attached here rest questions you can find in the below pdf.

PDF OF 100 MOST IMPORTANT QUESTIONS OF Fluid MECHANICS 

                                                                                         

HI Gradians,

You have completed the syllabus of the SSC JE exam for Fluid Mechanics. Now BYJU'S Exam Prep brings you the 100 most important questions of the Engineering Mechanics subject.

Here you will find the 100 most important questions for the Fluid mechanics subject of the Mechanical Engineering syllabus. The top 10 questions are attached here rest questions you can find in the below pdf.

PDF OF 100 MOST IMPORTANT QUESTIONS OF Fluid MECHANICS 

 

1. Meter which is not associated with viscosity
A. Redwood B. Say bolt
C. Engler D. Orsat
Ans. D
Sol. Orsat apparatus is used in flue gas analysis in power plants
2. The velocity of sound depends on the medium through which it is travelling. The velocity of
sound in air at temperature -49oC is closest to
A. 280 m/s B. 300 m/s
C. 350 m/s D. 341 m/s
Ans. B
3. Volume of a stone weighing 400 N in air and 100 N in water is
A. 0.0306 m3 B. 0.0408 m3
C. 0.0102 m3 D. 0.054 m3
Ans. A
4. Deadweight pressure gauge tester works on the principle of
A. Dalton’s law of partial pressure B. Newton’s law of viscosity
C. Pascal’s law D. Avogadro’s hypothesis
Ans. C
5. The velocity distribution in the turbulent boundary layer follows
A. straight-line law B. parabolic law
C. hyperbolic law D. logarithmic law or Power law
Ans. D
6. Mercury is used in barometers because
A. It has high-density B. It has a negligible capillarity effect
C. It has very low vapour pressure D. It has low compressibility
Ans. C
7. If the pressure at any point in the liquid approaches the vapour pressure, the liquid starts
vaporizing and creates pockets or bubbles of dissolved gases and vapours. This
phenomenon is _____.
A. Surface tension B. Adhesion
C. Capillarity D. Cavitation
Ans. D
8. For a partially submerged body with the centre of gravity (G), the centre of buoyancy (B),
metacentre (M), the condition of stability will be
A. B above G B. M above G
C. B coincides G D. M below G
Ans. B
9. Navier-Stokes equation, Bernoulli’s Principle and Continuity equation, respectively work on
the principles of conservation of
A. Mass, Energy, and Momentum B. Energy, Momentum, and Mass
C. Momentum, Energy, and Mass D. Momentum, Mass and Energy
Ans. C
10. In the Laminar flow, if the velocity is doubled then the head loss due to friction is
A. Twice B. Half
C. Four times D. One-fourth time
Ans. A
 

You can avail of Online Classroom Program for all AE & JE Exams:

Online Classroom Program for AE & JE Exams (12+ Structured LIVE Courses and 160+ Mock Tests)

You can avail of BYJU'S Exam Prep Test Series specially designed for all AE & JE Exams:

BYJU'S Exam Prep Test Series AE & JE (160+ Mock Tests) 

Thanks, 

Team BYJU'S Exam Prep

Sahi Prep Hai to Life Set Hai !!!

Download BYJU'S Exam Prep APP, for best Exam Preparation, Free Mock Test, Live Classes



Posted by:

Akhil GuptaAkhil GuptaMember since Oct 2019
Share this article   |

Comments

write a comment

AE & JE Exams

AE & JERVUNLUPSSSCSDEPSPCLPPSCSSC JEGPSCTNPSCAAIDFCCILUPRVUNLPSPCLOthersPracticeMock TestCourse
tags :AE & JE ExamsMechanical EngineeringNHPC JE ExamRSMSSB JE ExamGSECL JE ExamRRB JE ExamNWDA JE Exam

AE & JE Exams

AE & JERVUNLUPSSSCSDEPSPCLPPSCSSC JEGPSCTNPSCAAIDFCCILUPRVUNLPSPCLOthersPracticeMock TestCourse
tags :AE & JE ExamsMechanical EngineeringNHPC JE ExamRSMSSB JE ExamGSECL JE ExamRRB JE ExamNWDA JE Exam

Follow us for latest updates