Indian Air Force Group X & Y Exam Analysis 15th July 2021 (All Shifts), Questions, Difficulty Level

By Dhruv Kumar|Updated : July 15th, 2021

Indian Air Force Group X & Y Exam Analysis 15th July 2021: It was the fourth day of the Indian Air Force X & Y 2021 exam which was conducted across the country in three different shifts by the Indian Air Force. After taking feedback from students our BYJU'S Exam Prep experts have shared the detailed Air Force X & Y 2021 exam analysis.

Indian Air Force Group X & Y Exam Analysis 15th July 2021: It was the fourth day of the Indian Air Force X & Y 2021 exam which was conducted across the country in three different shifts by the Indian Air Force. After taking feedback from students our BYJU'S Exam Prep experts have shared the detailed Air Force X & Y 2021 exam analysis.

All those aspirants who will appear in the next shifts can check the topics asked in each section along with the number of questions, difficulty level, good attempts, memory-based question papers, answer key, and expected cut-off for the Air Force X & Y 2021 exam.

Indian Air Force X & Y 2021 Exam Analysis 2021: Difficulty Level

Here is the exam pattern of Airmen Group X & Y exam 2021:

Name of the GroupSubject & No. of QuestionsTotal MarksExam DurationDifficulty Level
Airmen Group XEnglish: 20 Questions Physics: 25 QuestionsMathematics: 25 Questions70 marks60 minutesModerate
Airmen Group YEnglish: 20 Questions Reasoning & General Awareness: 30 Questions50 marks45 minutes
Airmen Group X & YEnglish: 20 marks Physics: 25 QuestionMathematics: 25 QuestionsReasoning & General Awareness: 30 Questions100 marks85 minutes

Indian Air Force X & Y 2021 Exam: Difficulty Level 

The Air Force X & Y 2021 Exam was conducted in three shifts. The level of the exam was moderate when compared with the previous year's exam analysis. On the 15th of July, paper questions were also easy & direct. The questions of mathematics were found to be calculative. There were no surprises for students in terms of difficulty level. Questions were uniformly asked from the whole syllabus.

Subject wise difficulty Level

SubjectLevel
English Easy
MathematicsEasy to Moderate
RAGAEasy
PhysicsEasy to Moderate

English:

Q1. Choose the correct antonym for the given word. 

Abandon 

Answer - Keep 

Q2. Choose the correct synonym for the given word

Rectify

Answer- Correct 

Q3. Choose the correct one-word substitution for the given group of words. 

A person ruling with unlimited authority

Answer- Autocrat

Q4. Fill in the blank.

You ________ wasting your parents money. 

Answer- Are

Q5. Spot the error 

I inquired of him / why he is so negligent / in his studies/ No error. 

Answer- Part B is incorrect. 

Correct sentence - I inquired of him why he was so negligent in his studies.

Q6. Choose the correct verb form of the given word. 

Adorable

Answer-  Adore (VERB)

Q7. Spot the error in the given sentence.

Mathematics will taught (a) / in his school (b) / by the teacher (c)/ No error.(d) 

Answer- Part A is incorrect. 

Use ‘be’. 

Correct sentence - Mathematics will be taught in his school by the teacher. 

Q8. Choose the correct one- word substitution for the given group of words. 

One who hates women 

Answer- Misogynist

Q9. Choose the correct antonym for the given word.

Authentic

Answer- Fake 

Q10. Choose the correct synonym for the given word.

Clandestine 

Answer- Secret

GK: 

 

1. Who has been made the brand ambassador of SportzXchange?

 

Ans. Prithvi Shaw

 

2. Which movie has won the Best Picture award at Oscars 2021?

 

Ans: Nomadland

 

3. World Health Day is celebrated on which date?

 

Ans. 7 April

 

4. Who is the author of the book “ The Living Mountain”? 

 

Ans. Amitav Ghosh

 

5. Children’s day is celebrated on which date?

 

Ans. 14 November

 

6. When did the Constitution of India come into force?

 

Ans. 26 January 1950

 

7. Who was awarded the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2020?

 

Ans. Rohit Sharma

 

8. Mariyappan Thangavelu is associated with which Sports?

 

Ans. Paralympic High Jump

 

9. Where is Kaziranga National Park?

 

Ans. Assam

 

10. What is the full form of UNHRC?

 

Ans. United Nation Human Rights Council
PHYSICS:

1. What is the dimensional formula of electric potential  potential?

Ans. V = w/q =  ML2T-3A-1

2. What is the correct relationship when work is done on the system and it gets compressed?

Ans = Q = U - W

3. Write the sentence in increasing order

  1. weight of the person inside the coal mine(w1)
  2. weight of the person at the sea level(w2)
  3. weight of the person on the mountain (w3)

Ans = w2 > w3 > w1

4. Which of the following is a scalar quantity?

  1. Potential
  2.  Force
  3. Acceleration
  4. Speed

Ans. A-  Potential

5. What is the value of current, where resistance  is 4 , internal resistance is 0.2 Emf is 5V?

Ans -  I = E/R+r = 5/4+0.2 = 1.19A

6. What is the SI Unit of Inductance?

Ans - Weber/ Ampere

7. What is the relation between kinetic energy and mass

Ans -  K.E is directly proportional to mass

8.What is the definition of modulation?

Ans. The process of superimposing a low-frequency signal on a high-frequency carrier signal.

9. What is Impulse?

Ans. I= p =mv

10. What is the amount  of heat when T1 = 800k T2 = 400k  = 750

Ans. = w/(1-t2/t1)= 375j

Mathematics

Q1. If given matrix is A=[2  7:1  4] , then find |adjA|

Ans.  1

Q2. -101x2+2x+2dx

Ans. pi/4

Q3. What is the multiplicative inverse of -3+5i

Ans. -3/34-5i/34

Q4. If P(A∪B)=0.6, P(B)=0.4 then find the value of p(A) if both are independent.

Ans. ⅓

Q5. If 15Cr=15C(3r+3) then find the value of r.

Ans. r=3

Q6. Find the value of x0121-cos2xx

Ans. Does not exist

Q7. If dy/dx=- cosecy, then find the value of d^2y/dx^2

Ans. - cosec^2x.cotx

Q8. 11+cos16xdx

Ans. (1/16)tan8x+c

Q9. If y=asin3and x=bcos3, then find dy/dx

Ans. - tan

Q10. If 3rd term of a GP is 4 then find the product of first five terms.

Ans. 4^5

Thanks

Sahi Prep Hai Toh Life Set Hai!

Posted by:

Dhruv KumarDhruv KumarMember since Feb 2020
Cleared Defence Exams
Share this article   |

Comments

write a comment

Follow us for latest updates