Tips on Trigonometry (Heights & Distance) for UP State Exams

By Nitin Singhal|Updated : January 16th, 2021

Mathematics is an important part of General Mental Ability or CSAT in various state exams. Some students find Maths very difficult, so to help them here we are discussing an important maths topic - Trigonometry (Heights & Distances).

This part, we will try to solve questions with the help of ratio. This trick will save a lot of time and useful during the exam period.  This article also contains some useful formula.

 

Tips on Heights & Distance

Here are some ratio figure which you have to remember

111

 

 

Important short tricks are :

image049

Noteimage050 only when the sum of angle i.e  image051

 

ssc height and distance 1

ssc height and distance

Some Important questions are as follows:

Example 1: The angle of elevation of the top of a tower at a distance of 500 m from its foot is 30°. The height of the tower is :

(a)image014

(b)image016

(c)500

(d)image015

Ans. (d)

image017

Short trick:

Solve it with ratio, as the angle of elevation is 30° then ratio between P: B: H is 1:√3:2 so √3= 500 then 1= 500/√3 and height is equal to image015

Example 2: The banks of a river are parallel. A swimmer starts from a point on one of the banks and swims in a straight line inclined to the bank at 450 and reaches the opposite bank at a point 20 m from the point opposite to the starting point. The breadth of the river is :

(a)  20 m

(b)  28.28 m

(c)   14.14 m

(d)  40 m

Ans. (c) 14.14 m

Solution:

Let A be the starting point and B, the endpoint of the swimmer. Then AB = 20m &  image018

image019

image021

image020

Short Method;

AS the angle of elevation is 45° then the ratio of P: B: H i.e. 1:1:√2

here √2 =20 then 1 =20/√2

Question 3: A man from the top a 50m high tower, sees a car moving towards the tower at an angle of depression of 300. After some time, the angle of depression becomes 600. The distance (in m) travelled by car during this time is –

(a)image022

(b)image023

(c)image024

(d)image025

Ans. (c)

Solution: 

image026

AB = AC – BC

image029

image030

Example 4:A person standing on the bank of a river observes that the angle of elevation of the top of a tree on the opposite side of the bank is 600. When he moves 50m away from the bank, the angle of elevation becomes 300. The height of the tree and width of river respectively are :

(a) image033

(b)  image032

(c) image031

(d)  None of these

Answer: c)

Solution: 

image034

 

image035

 

Ratio value original value

image036image037

 

height of the tree= h (ratio value = image039)=image040

and width of the river = x (ratio value = 1) = 25 m

Example 5: From the top of a pillar of height 80 m the angle of elevation and depression of the top and bottom of another pillar are 300 and 450 respectively. The height of second pillar (in metre) is:

(a)   image041 m

(b)  image042

(c)    image043

(d) image044

Answer: (c)

Solution: 

Let AB and CD are pillars.

Let DE = h

image045

 

In image046

 

image047

Required height

image048

Example 6: Two poles of equal height are standing opposite to each other on either side of a road, which is 28m wide. From a point between them on the road, the angles of elevation of the tops are 300 and 600. The height of each pole is:

(a)image001

(b)image002

(c)image003

(d)image009

 

Ans.   (d)

image005

Let AB and CD be the pole and AC be the road.

Let AE = x, then EC = 28-x and AB = CD = h. Then   let AB = CD=√3

then, EC =1 and AE = 3

AC (ratio value) = 3 + 1 = 4

4 = 28 then 1 =7

and √3=7√3 so height of tower is 7√3.

Example 7: There are two vertical posts, one on each side of a road, just opposite to each other. One post is 108 metre high. From the top of this post, the angles of depression of the top and foot of the other post are 300 and 600 respectively. The height of the other post is :

(a)36

(b)72

(c)76

(d)80

Ans (b)

image010

The height of greater Lower i.e.  AB = 108 = H

image011

 so height of tower is 72

Example 8: An aeroplane when flying at height of 5000 m from the ground passes vertically above another aeroplane at an instant, when the angles of elevation of the two aeroplanes from the same point on the ground are 600 and 450 respectively. The vertical distance between the aeroplanes at that instant is:

(a)image012

(b)image013

(c)image014

(d)4500 m

Ans (c)

image015

image016

 In this question we have two triangle ABC and triangle DBC. In triangle ABC we apply the ratio according to 60° and in triangle DBC we apply ratio according to the 45°. That why we take AB=√3 and DB =1.

Example 9: A boy standing in the middle of a square field which is of length 50√3 m, observes a flying bird in the north at an angle of elevation of 300 and after 2 minutes, he observes the same bird in the south at an angle of elevation of 600. If the bird flies all along in a straight line at a height of then its speed in km/h is:

(a)  4.5

(b)  3

(c)   9

(d)  6

Ans.(d)

image018

In  ABO

According to the ratio method

image020

From triangle DCO

image022

DO cot AO = 150 + 50 = 200 m

Speed = image023

 

image024

Example 10: A tree is broken by the wind. If the top of the tree struck the round at an angle of 300 and at a distance of 30 m from the root, then the height of the tree is :

(a) image025

(b) image026

(c) image027

(d) image028

Ans. (b) 

image029

√3=30

1= 10√3  & 2 =20√3

so total height is 1+2 =10√3+20√3= 30√3

Example 11: The angle of elevation of a cloud from height h above the level of water in a lake is a and the angle of the depression of its image in the lake is b. Then, the height of the cloud above the surface of the lake is :

(a)   image033

(b)image034

(c)  image035

(d) image036

Ans. (d)

Let P be the cloud at height H above the level of the water in the lake Q its image in the water

image037

image038,

B is at a point at a height AB = h, above the water, Angle of elevation of P and depression of Q from B are respectively

In  triangle PBM

image040

From equations (i) and (ii),

image041

For more UP State Exam Notes click here

UPPCS 2021: A Foundation Course (Prelims cum Main)

To boost the preparation of all our users, we have come up with some free video (Live Class) series.

Here are the links:

UPPCS 2021 (Pre/Mains) - बनें प्रशासनिक ऑफिसर

राज्य परीक्षाओं के लिए करंट अफेयर्स

UP स्टेट Exams- उत्तर प्रदेश की सभी राज्य-स्तरीय परीक्षाओं के लिए मास्टर सीरीज

उत्तर प्रदेश राज्य परीक्षाओं के लिए 2000 सबसे महत्वपूर्ण प्रश्न

More from us 

Study Notes (Hindi/English)

Monthly Current Affairs Quiz

NCERT Books PDF (Hindi/English)

Get Unlimited access to Structured Live Courses and Mock Tests- Gradeup Super

Get Unlimited access to 70+ Mock Tests-Gradeup Green Card

 

Posted by:

Nitin SinghalNitin SinghalMember since Jul 2020
Nitin Singhal is a mentor and Content Developer with an expertise in UPSC and State PSC exams. He tries to make students’ life easy by guiding them the right path and knowledge to cater to their dream govt. job. I have a notion of 'education for all. He has experience of more than 3 years in this field.
...Read More
Share this article   |

Comments

write a comment

UP State Exams

UP StatePCSVDOLower PCSPoliceLekhpalBEOUPSSSC PETForest GuardRO AROJudicial ServicesAllahabad HC RO ARO RecruitmentOther Exams
tags :UP State ExamsQuantitative AptitudeUPPSC Lecturer ExamUP Chakbandi Adhikari ExamUP NHM ExamUP APO ExamUP Home Guard Exam

UP State Exams

UP StatePCSVDOLower PCSPoliceLekhpalBEOUPSSSC PETForest GuardRO AROJudicial ServicesAllahabad HC RO ARO RecruitmentOther Exams
tags :UP State ExamsQuantitative AptitudeUPPSC Lecturer ExamUP Chakbandi Adhikari ExamUP NHM ExamUP APO ExamUP Home Guard Exam

Follow us for latest updates