Important Spotting Error Questions for SSC Exams (Part 8)!

By Neha Uppal|Updated : January 23rd, 2021

In continuation of the error spotting series, we have a new article for you. This article is based on error spotting questions related to the noun. We will soon be releasing another article related to Noun. This article will help you to solve error spotting questions asked in SSC exams. 

In continuation of the error spotting series, we have a new article for you. This article is based on error spotting questions related to the noun. We will soon be releasing another article related to Noun. This article will help you to solve error spotting questions asked in SSC exams. 

SSC Spotting Error Questions (Noun)

1. The Present day (a)/ youth needs (b)/ Vivekanand to guide them (c)/ no error

Solution:  Error is in ‘Part C’. Though Proper noun doesn’t take Article but whenever it is used to present characteristic of that person not person itself, it takes ‘a, an’ Article with it. So it will be “ a Vivekanand”.

2. Kalidas (a)/ is Shakespeare (b)/ of India (c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part B’. if there is need to indicate similarity in characteristics of two persons,    then article ‘the’ is used. So in Part B, use article ‘The’ before Shakespeare.

3. This World (a)/ is full of (b)/ Tendulkar and Chetan Bhagat(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part C’. Whenever we need to indicate characteristic of special persons, they are used in plural form. So here, it will be as ‘Tendulkars and Chetan Bhagats’.

4. Any Pramod (a)/ is looking (b)/ for you.(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part A’. If Identity of proper noun is not clear, then ‘Some’ is used before that proper noun. So here, in Part A it will be like this ‘Some Pramod’.

5. Yesterday, I went (a)/ to Sharma's(b)/ house (c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part B’. To indicate house of someone use plural form of surname with apostrophe sign. Correct Sentence is '' Yesterday, I went to Sharmas' house".

6. A school of fish (a)/ were swimming (b)/  across the pond.(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part B’. Although Collective noun is group of common noun and includes many units in it but it takes Singular verb. So in Part B it will be ‘was’ not were.

7. Gold (a)/ is a precious (b)/ element.(c)/ no error

Solution:  There is no error in this sentence. As Gold is material noun and Material noun is uncountable in nature, and uncountable nouns don’t take article with them.

8. Gold (a)/ in this ring (b)/ is not pure.(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part A’. When material noun is used in something as its substance, it takes article ‘the’ with it. So in Part A Article ‘the’ will be used before Gold. It will be as “The Gold”.

9. The Earth and (a)/ her water is endangered (b)/ to man’s greed.(c) / no error

Solution: Error is in ‘Part B’. Here, Water is not used as uncountable noun in fact it is used here as Water Resource which is countable noun. So correct form will be ‘Waters are’.

10. The rich (a)/ is usually unhappy (b)/ from within.(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part B’. As combination of ‘The + adjective’ is used as noun in plural form and it indicates whole society.  So verb  ‘are’ will be used here, in place of ‘is’ as “The rich are..”

11. He takes delight (a)/ in to tease (b)/  (c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part B’. Combination of ‘preposition + to infinitive’ is incorrect.  Because preposition takes gerund form of verb (v1+ing) not to infinitive. So Part B will be as “in teasing”.

12. My manager’s (a)/ fifteen minutes speech (b)/ was very encouraging .(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part B’. Words used before noun are treated as Adjective whether they are noun themselves so they can’t be in plural form. So Part B will be ‘fifteen minute speech’.

13. Rajesh received (a)/ the three fourth of the land (b)/ from his father.(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part B’. If there is Numerical form other than one in fraction as two , three, four etc., it takes s means it remains in plural form. So Part B will be as ‘the three-fourths of the land’.  Eg. One-third part.

14. Three fourths (a)/ of the house is (b)/ (c)/ no error

Solution: There is no error in above sentence. As fractions that indicate Amount, Distance, Measurement take singular form of verb so sentence is in correct form.

15. Half the (a)/ household items is (b)/ luxurious.(c)/ no error

Solution:  Error is in ‘Part B’ because Fractions that indicate number of things or persons take plural verb. So in part b replace is with ‘are’.

16. From day third (a)/ situation started (b)/ becoming normal.(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part A’. As Cardinal numbers (one, two…) are used after noun whereas Ordinal numbers are used before noun with article ‘The’.  So Part A will be as ‘from day three’ or ‘From the third day’.

17. India got freedom (a)/ during the reign of (b)/ George the five.(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part C’. As after the name of any King, Queen etc.  The + Ordinal number is used not Cardinal number. So Part C will be as ‘George the fifth’.

18. My Brother has read (a)/ pages after pages of (b)/ the Bible.(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part B’. If two same countable nouns are joined with preposition they remain in singular form not in plural form, so in Part B it will be ‘page after page’.

19. The Candidate put forward (a)/ a number of criterions (b)/ for the post.(c)/ no error

Solution: Error is in ‘Part B’. As ‘a number of’ takes plural form of anoun so it will be ‘Criteria’ not criterion as ‘criterion’ is the singular form of the verb.

20. The Data (a)/ was not (b)/ sufficient.(c)/ no error

Solution: There is no error in above sentence as some words like Bacteria, Data are used in both forms singular and plural equally.

Important Spotting Error Questions for SSC Exams (Part 1)

Important Spotting Error Questions for SSC Exams (Part 2)

Important Spotting Error Questions for SSC Exams (Part 3)

Important Spotting Error Questions for SSC Exams (Part 4)

Important Spotting Error Questions for SSC Exams (Part 5)

Important Spotting Error Questions for SSC Exams (Part 6)

Important Spotting Error Questions for SSC Exams (Part 7)

 

Gradeup brings you Gradeup Super Subscription, which gives you Unlimited Access to All 18+ Structured Live Courses and 550+ Mock Tests.

Gradeup Super Benefits:

  • Structured Live Courses with Daily Study Plan
  • Full syllabus coverage of {9+ SSC & Railway Exams} with live classes, study notes and interactive quizzes. (SSC CGL, CHSL, CPO, MTS, Delhi Police, RRB NTPC, Group D, & other govt. exams)
  • Prepare with India's best Faculty with a proven track record
  • Complete Doubt Resolution by Mentors and Experts
  • Performance analysis and Report card to track improvement

 Attempt subject wise questions in our new practise section' Click here

Download Gradeup, the best government exam app for Preparation

Gradeup today to score better!

Posted by:

Neha UppalNeha UppalMember since Oct 2018
4+ Years of experience as a mentor and content developer for SSC & Railways exam. Cleared various exams including SSC CHSL & SSC CGL exams.
Share this article   |

Comments

write a comment
Load Previous Comments
Kamal Saxena
Agree that 'a' article should be used before Vivekanand, but there is one more confusion in this sentence -
The Present day youth is singular and that is why verb ' needs' is used and not 'need', then why should the personal pronoun 'him' be not used here in place of 'them' ?
...Read More
Amit

AmitMay 15, 2018

Mam name ke sath article
Sagar Kumar

Sagar Kumar May 29, 2018

Exam postpone hi rhe h aur inhe spotting error ke padi h sab bik gye h,sab gumrah kar rhe h
S

SMay 30, 2018

Thank you sir
Tauseef Ahmad

Tauseef AhmadJun 6, 2018

This comment is hidden because it was marked spam.

Shaik Fayaz

Shaik FayazMar 11, 2019

Hi madam; I am preparing to SSC CHSL exam so can you give some suggestions how to prepare to me.
Raunak Kaushik
Is bacteria used in both singular and plural forms? When do we use bacterium?
Hitesh Khanna
Interesting ....
Raghu Mechanical
The word Bacteria has singular form and it's called 'Bacterium'
Lakhan Singh

Lakhan SinghAug 28, 2020

Q1 youth take them than we can use needs

SSC & Railway

CGLSSC GDDFCCILCHSLCPONTPCMTSStenoGroup DOthersCoursesMock Test
tags :SSC & RailwayEnglish ComprehensionSSC CGL OverviewSSC CGL Exam DatesSSC CGL Apply OnlineSSC CGL Eligibility CriteriaSSC CGL Job Profile

SSC & Railway

CGLSSC GDDFCCILCHSLCPONTPCMTSStenoGroup DOthersCoursesMock Test
tags :SSC & RailwayEnglish ComprehensionSSC CGL OverviewSSC CGL Exam DatesSSC CGL Apply OnlineSSC CGL Eligibility CriteriaSSC CGL Job Profile

Follow us for latest updates