CDS Important English Questions

• 10 Full Lenz

Live Video Analysis
 Valid till 31st May 2018

TEOR

V p.







Question Set

Direction: In this question, a sentence with three parts labelled a, b and c is given. Read the sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., A or B or C. If you find no error, your response should be indicated as D.

1. The peon (a) has not sweeped (b) the floor today (c). No error. (d) $A_{(a)} = B_{(b)}$

А.	(a)	р.	(U)
C.	(c)	D.	(d)

2. Nandita asked me (a) if I was working
(b) hardly these days (c). No error. (d)
A. (a)
B. (b)
C. (c)
D. (d)

3. My mother is one of those mothers (a)/ who always loves (b)/ their children. (c)/ No error (d)

A. (a)	B. (b)
C. (c)	D. (d)

Direction: The following sentence has a blank space and four words are given below it. Select the word you consider most appropriate for the blank and indicate your choice accordingly.

4. Socrates was ______ of spreading discontent among young men of Athens and of trying to destroy their faith in the old gods.

A. rebuked	B. disparaged
C. accused	D. demonized

5.Having secured the highest marks in the class, _____

A. the college had offered him a scholarship

B. he was offered a scholarship by the college

C. a scholarship was offered him by the college

D. a college scholarship had been offered to him

6. Ikea _____ the Indian market for four years to understand living patterns.

A. has been researching

- B. researched
- C. researches
- D. will be researched

Direction: In the given question six sentences of a passage are a given. The first and sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P, Q, R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and mark your response accordingly.

7. SI: In democratic countries, men are equal before the law.

S6: And they live like this not for fun, but because they are too poor to afford another room.

P: While some few people live in luxury, many have not enough to eat, drink and wear.

Q: There are many families of five or six persons who live in a single room.

R: But the sharing-out of money - which means the sharing-out of food and clothing and houses - is still very unfair.

S: In this room they sleep and dress and wash and eat, and in this same room they die.

A. R P Q S	B. P R S Q
C. Q S P R	D. SPRQ

8. S1 : The miseries of the world cannot be cured by physical help only. S6 : Then alone will misery ease in the world.

P : Let men have light, let them be strong and educated.

Q : No amount of physical help will remove them completely.

R : Until man's nature changes, his

physical needs will always rise, and miseries will always be felt.

S : The only solution is to make mankind enlightened.

A. Q P R S	B. R Q S P
C. S P Q R	D. P Q R S



9. **S1 : A sportsman is noted for his sense of discipline.**

S6 : Once discipline is accrued in the play field, it can be applied and practised in other spheres of life.

P : The first lesson in discipline is to win without pride and to lose without bitterness.

Q : One is no longer swayed by the sudden gusts of passion.

R : Then, one must learn that error or selfishness will disgrace and endanger the rest.

S : A sense of equanimity brings order and method into the life of the people.

A QIND	D. K Q J I
C. P Q S R	D. P R S Q

Direction: The following question consists of a sentence, the parts of which have been jumbled. These parts have been labelled P, Q, R and S. Given below each sentence are four sequences namely A, B, C and D. You are required to rearrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.

10. <u>of Tamil cinema is best known for</u> (P) <u>his style has been with us for so long that</u> (Q) <u>the idea that Rajinikanth, the</u> <u>superstar</u> (R) <u>not many associates his</u> <u>films with substance</u> (S).

A. RPSQ	B. PQRS
C. QPSR	D. RPQS

11. <u>sailing westwards where no one had</u> <u>gone before</u> (P)<u>could reach new lands and</u> <u>Asia by</u> (Q) <u>who believed passionately that</u> <u>he</u> (R) <u>he was a gifted mariner</u> (S). A. PQSR B. SRPQ C. PQRS D. SRQP

Direction: Given below is a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read a passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Vacationing on a motorcycle, you see things in a way that is completely different

from any other. In a car you are always in a compartment, and because you are used to it you do not realize that through that car window everything you see is just more TV. You are a passive observer and it is all moving by you boringly in a frame. On a motorcycle, however, the frame is gone. You are completely in contact with it all. You are in the scene, not just watching it anymore, and the sense of presence is overwhelming.

12. The writer likes travelling on the motorcycle. What is the most likely reason for this?

A. The motorcycle has no windows.

B. The motorcycle does not go as fast as a car.

C. As the traveller is used to cars, travelling by motorcycle is a change.

D. Travelling by motorcycle, the writer feels that he is part of the scenery.

13.Which of the following statements is closest to the truth?

A. The writer does not like TV as it gives a narrow view of things.

B. The writer likes TV but he does not like watching it from car windows.

C. The writer does not like TV because the picture is in a frame.

D. The writer does not like TV because the programmes are boring.

A. travelling in a car.

B. always being in a compartment, e.g. one's room, office.

C. seeing the scenery through the window frame.

D. seeing so much TV at home.

15.In the last sentence, the writer talks of a 'sense of presence'. He is referring to the presence of

A. his own self as part of the scene.

B. the time that is now passing.

C. the scene and the beauty.

D. senses with which one feels.



16. The word 'ove	rwhelming' means
A. very strong	B. unavoidable
C. interesting	D. humorous

Direction: Given below is a short passage. After the passage, you will find some items based in the passage. First, read a passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Apprenticeship is a system of training a generation of skilled new crafts practitioners. Most of the training is done on the job while working for an employer who helps the apprentices learn their trade. It involves a legal agreement as to the duration and conditions of the training. Often some informal, theoretical education is also involved. Apprenticeships are available all over the world in a variety of different fields. Internships are similar to apprenticeships, in that interns work in a temporary position for the training they receive by professionals in the field. The Industrial Revolution led to major changes in the job market, and the long time required for apprenticeships became unpopular for those wishing to enter the workforce and begin earning wages. For those with academic interests and abilities, an apprenticeship was considered less attractive than receiving higher education at a college or university. Thus, apprenticeships became unpopular. However, the value of on the job training and practical education has become more recognized and many countries have developed programs to make apprenticeships in a variety of areas more attractive.

17. Which of the following is required for a trainee to enter into apprenticeship?

- A. A letter of recommendation
- B. A prior training experience
- C. A legally abiding deed
- D. Work experience

18.What is the aim behind promoting the practice of apprenticeship?

A. The system would yield newcomers who can enter into any field of work

- B. To have a fresh set of people proficient in various crafts
- C. To promote women workers
- D. To get the youth busy into work

19. Who among the following are similar to apprentices?

- A. Interns
- B. Employees working in a private sector
- C. Bureaucrats
- D. Daily wage labourers

20.Which of the following caused apprenticeship to become unpopular?

A. Technological advancements

B. The emergence of a society that looked down upon apprenticeship

C. The declining interest of the youth towards academics

D. Changes in the job market during the Industrial Revolution

21.Which of the following best describes the tone of the given passage?

Α.	Humorous	Β.	Tragic
C.	Informative	D.	Serious

Direction: The following question consists of a sentence with an underlined word/words followed by four words. Select the option that is opposite in meaning to the underlined word/words and mark your response accordingly.

22. Both the companies decided to sign a <u>collateral</u> agreement.

A. Collaborative B. Ordinary C. Artificial D. Independent

23. The protests turned into a reaction over <u>rampant</u> inflation, continuous corruption and rising prices.

	Mild	-	-	-	-	•	Crisp	
C.	Livid					D.	Strong	

24. At some point we've got to discuss money but I don't know how to <u>broach</u> the subject with him. A. Plush B. Garner

C. Impose D. Begin



Direction: below Given are some *idioms/phrases* followed by four alternative meanings to each. Choose the response (a), (b), (c) or (d) which is the most appropriate expression.

25. He makes decision on the fly.

A. He decides quickly without any seriousness.

- B. He decides with all seriousness.
- C. He decides nonchalantly
- D. He is unwilling to decide

26.Close shave

- A. Shaving every closely
- B. Miraculous escape
- C. Saving someone from danger
- D. Easy escape

27.At the crossroads A. At important point of a decision B. At an important point of journey

Solution Set

1. Ans. D.

The given sentence is grammatically correct and there is no error.

2. Ans. C.

The error is in third part. The adjective hard has two different adverbs, and they express opposite meanings. The adverb hard is used to modify a verb and means that the action is being done very intensely. The adverb **hardly** is used to modify a verb and means that the action is not being done very intensely. So there the correct usage will be 'working hard'.

3. Ans. B.

The error is in part (b) of the sentence. Rule: After the phrases 'each of', 'none of', 'one of', either of' etc, plural subject is used with singular verb. But, when the relative pronoun 'who' is used, it specifies the noun nearest to it i.e. mothers. Here plural verb 'love' should be used instead of 'loves'.

- C. At the important road of a journey
- D. At an important stage or decision
- 28.A pearl of wisdom
- A. A wise man
- B. An important piece of order
- C. An important piece of pearl
- D. An important piece of advice
- 29. What a small world.
- A. What a coincidence
- B. What a challenging task
- C. What a narrow space
- D. What a beautiful place
- 30. <u>I don't buy it.</u>
- A. I don't believe it
- B. I have no money
- C. I summarize it
- D. I don't need it

4. Ans. C.

'Rebuked' means express sharp disapproval or criticism of (someone) because of their behaviour or actions, 'Disparage' means regard or represent as being of little worth, 'Accused' means a person or group of people who are charged with or on trial for a crime, 'Demonized' means portray as wicked and threatening. Thus, 'Accused' fits best as one is accused of something.

5. Ans. B.

The noun should come before the place or activity. In this case the person should come first and then the college and scholarship follow.

6. Ans. A.

An action already started and still going "Present on comes under Perfect Continuous Tense".

Rule: Subject + has/have + been + 1^{st} form of verb + ing + object + for/since + time.



The use of "for years" indicates that the sentence belongs to present perfect continuous tense.Also, Ikea is singular noun, so, 'has' will be used. Thus, option A is the correct answer.

7. Ans. A.

R follows S1 as it gives a contrary idea to what has been stated in S1. R shows how despite legal equality, out of food and clothing and houses – is still very unfair. P goes on to elaborate on this unfairness and compares the living conditions of rich and poor people. Q and S form a mandatory pair, where the former talks many people living in a single room and S talks about their activities in the same room. Thus, the correct sequence is R P Q S.

8. Ans. B.

Sentence 'R' would follow 'S1', since it connects with S1 showing why physical help cannot cure miseries. The next statement would be 'Q', since it concludes 'R'. It would be followed by 'S', since it presents the solution to the issue described in 'R' & 'Q'. The last statement would be 'P'.

Thus the correct sequence would be: S1, R, Q, S, P, S6.

9. Ans. D.

'P' would follow 'S1' as it describes the first lesson of discipline mentioned in S1. 'R' would follow 'P' since it points the next thing one must focus on after discipline. Looking at the options, the correct sequence would be S1, P, R, S, Q, S6.

10. Ans. D.

The sentence starts with the part indicating the focus of the sentence i.e. about the superstar in (R). The continuing part states in what field is Rajinikanth the superstar in (P). This is followed by (Q) which states what he is best known for. Thus, the concluding part would be (S) which tells what is the effect of the long – time fan – following Rajinikanth has enjoyed. Thus, the proper sequence would be RPQS.

11. Ans. D.

The first part would be talking about the subject i.e. who was a gifted mariner in (S). The continuing part would be the part containing relative pronoun 'who' describing the person mentioned above in (R). The next part would be talking about the beliefs that he could reach new lands and Asia in (Q) concluding with how he will reach by sailing westwards in (P) thereby forming a logical and coherent paragraph. Thus, the proper sequence would be SRQP.

12. Ans. D.

It can be interpreted clearly from the last line where the writer mentions' "You are in the scene, not just watching it anymore".

13. Ans. C.

It can be inferred from the line where the writer mentions, "You are a passive observer and it is all moving by you boringly in a frame."

14. Ans. A.

We are used to travelling in a car when we travel long distances, this what 'it' refers to in the given excerpt.

15. Ans. A.

Writer states that while travelling on a motorbike he is in the scene; therefore, he is talking about his own presence, his own self as part of the scene.

16. Ans. A.

Very strong, overwhelming means overpowering, very strong is the only option that is most similar.

17. Ans. C.

According to the passage, to become an apprentice under an employer, there is a requirement of a legal agreement between the two parties with reference to the duration and conditions of the training. This two parties must sign a legal deed/ bond to agree to mutually agree to work with each other. Thus, option C is the correct answer.



18. Ans. B.

According to the first line of the passage, "Apprenticeship is a system of training a new generation of skilled crafts practitioners." This means that the system adds people who are skilled or proficient in a particular area. Thus, option B is the most appropriate answer.

Option A is incorrect because it is not possible for a person skilled in a particular task to enter into any professional field. The passage nowhere specifically mentions about the promotion of women workers, C is incorrect. Option D also finds no mention in the passage.

19. Ans. A.

According to the passage, "Internships are similar to apprenticeships". From this sentence, it can be concluded that interns are no different from apprentices as both of them work in a temporary position for the training they receive by professionals in the field. Thus, option A is the correct answer.

20. Ans. D.

According to the passage, "The Industrial Revolution led to major changes in the job market and the long time required for apprenticeships became unpopular for those wishing to enter the workforce and begin earning wages. For those with academic interests and abilities, an apprenticeship was considered less attractive than receiving higher education at a college or university". This means that the changing economy led to the decline in the popularity of apprenticeship. Thus, option D is the correct answer. The other options are incorrect with reference to the passage.

21. Ans. C.

The given passage tells about apprenticeship and how the system lost popularity after the Industrial Revolution. Thus, the tone of the passage is informative and option C is the correct answer. 22. Ans. D.

Collateral: Additional but subordinate; secondary Collaborative: To unite with Ordinary: Common Artificial: Unnatural Independent: Autonomous Hence, the correct answer is D.

23. Ans. A.

'Rampant' means unrestrained in action or performance thus making 'mild' its correct antonym. 'Mild' means not severe, serious, or harsh.

The meanings of the other words are: 'Crisp' means (of a substance) firm, dry, and brittle

'Livid' means furiously angry.

'Strong' means able to withstand force, pressure, or wear.

24. Ans. D.

'Broach' means to begin a discussion of something difficult thus makes 'begin' its correct synonym. 'Begin' means perform or undergo the first part of (an action or activity).

The meanings of the other words are:

'Plush' means richly luxurious and expensive.

'Garner' means gather or collect (something, especially information or approval).

'Impose' means take advantage of someone by demanding their attention or commitment.

25. Ans. A.

On the fly means doing something without due preparedness or thought. Thus, option A is the correct answer.

26. Ans. C.

'Close shave' is a situation in which you come very close to a dangerous situation. Thus, option C is the correct answer.

27. Ans. D.

'At the crossroads" means a situation that requires some important choice to be made. Thus, option D is the correct answer.



28. Ans. D.

'A pearl of wisdom' means a succinct, insightful saying, piece of advice, or moral precept. Thus, option D is the correct answer.

29. Ans. A.

The phrase "what a small world" is used when a person knows someone you know by chance; or when you meet someone unexpectedly. Both of these show coincidence or chance, thus, option A is the correct answer.

30. Ans. A.

"To not buy it" is an idiom used to convey that you do not believe in what has been said, i.e you are not convinced. Thus, option A is the correct answer.
