GK Questions Asked in IBPS Clerk Mains Exam 28th February 2021

By Stuti Mishra|Updated : February 28th, 2021

GK Questions Asked in IBPS Clerk Mains Exam 28th February 2021: Appeared for IBPS Clerk Main Exam? IBPS Clerk Main Exam has been conducted on 28th February 2021. We have come up with the GA questions that were asked in the exam. Check the questions as well as solutions and check your performance. The students who are preparing for other exams must also go through all the memory-based questions asked in the IBPS Clerk Mains exam to streamline their preparation.

Table of Content

General Awareness (GA) section of IBPS Clerk Main Exam conducted on 28 February 2021 was easy to moderate in level as per the feedback of the students. Questions of the GA section were asked from 5 to 6 months of current happenings, along with few static portions.

Check also: IBPS Clerk Mains Exam Analysis 28th Feb 2021

We are sharing with you General Awareness (GA) questions along with its solution, that was asked in IBPS Clerk Main Exam with you.

GK Questions asked in IBPS Clerk Main Exam (28th February 2021)

Q1. What is the name of ​Irfan Khan’s 1st international movie?

Ans: The Warrior 

Q2. India’s first wetland conservation center, ‘Centre for Wetland Conservation and Management (CWCM)’, has been set up in which city of India?

Ans: Chennai 

Q3. Rajesh Sharma has been appointed as the CEO of the Ayushman Bharat Scheme. Whom did he replace? 

Ans: Indu Bhushan

Q4. RBI was nationalized in the year ______

Ans: 1 Jan 1949

Q5. Electoral Bond is valid for how many days?

Ans: 15 days from the date of issue.

Q6. Which nation is planning to set up the first nuclear reactor on the moon by the end of 2026?
Ans: USA

Q7. Who is the co-founder and CEO of Twitter?

Ans: Jack Dorsey

Q8. Flight Lieutenant Bhawna Kant became the first female fighter pilot to participate in the Republic Day Parade. She hails from which State?

Ans: Bihar 

Q9. India has released a commemorative postage Stamp on the  ___________ of the United Nations Organisations.

Ans: 75th anniversary 

Q10. How many banking ombudsman offices are there in India?

Ans: 22

Q11. The Finance Minister of India has announced a reduction in residency limit for Indian citizens to set up one-person companies (OPC) from 182 days to ______

Ans: 120 days.

Q12. Where is India's largest sandstone cave located?

Ans: Meghalaya

Q13. Who is the author of the book titled ‘Struggle of my life’?

Ans: Nelson Mandela 

Q14. Public sector lending (PSL) target is given by which body?

Ans: RBI

Q15. What is India’s GDP growth rate for 2021-22 as estimated by the Reserve Bank of India in its recent monetary policy?

Ans: 10.5%

Q16. The Renewable Solar Power plant in India has been inaugurated in ______. 

Ans: Gujarat

Q17. What amount has been proposed for further recapitalization of public sector banks?

Ans: Rs. 20,000 crores

Q18. Which company is known for cleaning up NPA?

Ans: Asset Reconstruction Company 

Q19. Which is the third largest IT Company of the world?

Ans: TCS (Tata Consultancy Services)

Q20. Kishor Biyani is the CEO of which company on which SEBI has imposed a penalty? 

Ans: Future Retail Ltd 

Q21. NIKKEI is the stock exchange of which country? 

Ans: Japan 

Q22. Which of the following is not related to ‘bank to bank’ transfer mechanism?

Ans: Depository Receipt 

Q23. What is the name given to India's first indigenous 9 mm machine pistol jointly developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) and the Indian Army?

Ans: ASMI

Q24. Who has been conferred with the ICC Men’s T20I Cricketer of the Decade?

Ans: Rashid Khan 

Q25. FASTag works on which technology? 

Ans: Radio Frequency Identification (RFID) technology

Q26. What is the percentage share of the Indian government in NABARD?

Ans: 99%

Q27. Which of the following became the first company to launch an Electric tractor in India?

Ans: SONALIKA 

Q28. Where is the headquarters of the World Tourism Organization located?

Ans: Madrid, Spain

Q29. What is the number of seats in the West Bengal Legislative Assembly?

Ans: 294 

Q30. What is the maturity period of the Senior Citizen Saving Scheme? 

Ans: 5 Years.

Q31. Which organisation is responsible for setting up the world's largest zoo in Gujarat's Jamnagar district?

Ans: Reliance Industries Limited (RIL)

Q32. Which country has been re-elected as the president of the International Solar Alliance (ISA) for a term of 2 years?

Ans: India 

Q33. What is the name of the umbrella program for the Roads and Highways sector in India?

Ans: Bharatmala Pariyojana

Q34. Which country’s street hawker culture has been added to the UNESCO list of Intangible Cultural Heritage of Humanity?

Ans: Singapore

Q35. Maradona scored 'hand of god' goal against which country? 

Ans: England 

Q36. Foxconn of toy world to set up India's first toy cluster in ____

Ans: Karnataka

Q37. Which payment gateway company has decided to close its operation in India? 

Ans: Paypal 

Q38. Who heads the National Disaster Management Authority (NDMA)?

Ans: Prime Minister 

Q39. According to the ‘India Energy Outlook 2021’, India will become _______ largest energy consumer by 2030, surpassing European Union?

Ans: Third

Q40. The Tapovan Vishnugad power plant is owned by which corporation?

Ans: NTPC

Q41. Mutual fund is regulated by _______

Ans: SEBI

IBPS Clerk Main GA Memory based 28 February 2021 PDF

IBPS Clerk Main Memory Based 28 February 2021 (Hindi)

Preparing for IBPS Exams 2021? Get the best live courses for upcoming IBPS exams 2021. Our all in one IBPS 2021: Sureshot Selection Batch helps you in preparing for the upcoming IBPS PO and IBPS Clerk exam. Increase your chances of selection and join the expert team now.

IBPS 2021: Sureshot Selection Batch

Why take this course?

  • 250+ Interactive Live Classes
  • 200+ Interactive Quizzes
  • 200+ PDFs
  • 150+ Full-Length Mock Tests
  • Test Series Included

Click here to take a free trial of IBPS 2021: Sureshot Selection Batch in English

Click here to take a free trial of IBPS 2021: Sureshot Selection Batch in Hindi

Comments

write a comment

Related Posts

Daily GK Update: 28th May 2022Daily GK Update: 28th May 20222 hours ago|1 upvotes
Daily GK Update: 27th May 2022Daily GK Update: 27th May 2022Yesterday, 1 pm|6 upvotes

PO, Clerk, SO, Insurance

BankingIBPS POIBPS ClerkSBI POIBPS SOSBI ClerkRBIRRBLICESICNainital BankOtherQuick LinkMock Test
tags :PO, Clerk, SO, InsuranceGeneral AwarenessUnion Bank SO ExamNRA CET Nainital BankUnion Bank of India SOOdisha State Cooperative Bank

PO, Clerk, SO, Insurance

BankingIBPS POIBPS ClerkSBI POIBPS SOSBI ClerkRBIRRBLICESICNainital BankOtherQuick LinkMock Test
tags :PO, Clerk, SO, InsuranceGeneral AwarenessUnion Bank SO ExamNRA CET Nainital BankUnion Bank of India SOOdisha State Cooperative Bank

Follow us for latest updates