E-Commerce MCQs

By Aina Parasher|Updated : October 4th, 2022

E-commerce, often known as electronic commerce, is a business strategy that enables people to buy and sell goods and services through the internet. We have included the E-Commerce MCQ questions in this article.

To better prepare for the GATE exam, candidates should attempt to answer as many E-Commerce MCQs as possible. Candidates can use the E-Commerce MCQ mentioned below to get a sense of the MCQ format for their competitive test in electronic commerce.

E-Commerce MCQ with Answers

1. Purchasing and selling products online is referred to as?

  1. E-Commerce
  2. Cyber-Selling
  3. Hyper-Marketing
  4. Euro-Conversion

Answer: A. E-Commerce

Explanation: The business strategy that enables customers to buy and sellers to sell goods and services through the internet is known as E-Commerce.

2. What is E-Commerce full form?

  1. Electrical Commerce
  2. Entertainment Commerce
  3. Electronic Commerce
  4. Electronic Chemical Commerce

Answer: C. Electronic Commerce

Explanation: The full form of E-Commerce is Electronic Commerce. It belongs to a more significant economic sector known as electronic business or e-business. Also, check the difference between E-Commerce and E-Business here.

3. Which of the following describes E‐Commerce?

  1. Business activities
  2. Sale of goods
  3. Doing business online
  4. All of the above

Answer: C. Doing business online

Explanation: E-Commerce is the practice of doing business online. Electronic commerce, often known as E-Commerce or EC, is the exchange of products and services and the transmission of money and data via an electronic network, most notably the internet.

4. Which of the following is not a major form of E-Commerce?

  1. C2B
  2. B2C
  3. B2B
  4. C2C

Answer: A. C2B

Explanation: C2B is not one of the major forms of E-Commerce. It is known as the C2B business model when consumers sell goods or services to businesses.

5. The aspect of E-Commerce that allows for cross-border trade is known as.

  1. Interactivity
  2. Global reach
  3. Richness
  4. Ubiquity

Answer: B. Global reach

Explanation: Global reach refers to the aspect of E-Commerce that makes it possible to do business across international borders. A business strategy known as "Global Reach" aims to improve connectivity between a company and its existing and new clients online.

6. Which is not a function of E-Commerce?

  1. Marketing
  2. Advertising
  3. Warehousing
  4. None of these

Answer: A. Marketing

Explanation: E-Commerce helps facilitate the purchasing process and allows clients options, while marketing is the marketing department's responsibility.

7. Which of the following is a function of E-Commerce

  1. Marketing
  2. Advertising
  3. Warehousing
  4. All of the above

Answer: D. All of the above

Explanation: All of the above- marketing, advertising, and warehousing- are E-Commerce functions.

8. What is an early form of E-Commerce?

  1. EDI
  2. SCM
  3. Both of these
  4. None of the above

Answer: A. EDI

Explanation: EDI, also known as Electronic Data Interchange, is an early form of E-Commerce.

9. In what year was the World Wide Web (WWW) first launched?

  1. 1994
  2. 1992
  3. 1996
  4. 1990

Answer: A. 1994

Explanation: The World Wide Web was first introduced in 1994. It was created by Sir Timothy John "Tim" Berners-Lee, often known as TimBL, an English computer scientist.

10. Compared to B2C E-Commerce, B2B E-Commerce is B2B E-Commerce is

  1. Of equal size
  2. A little smaller
  3. A little bigger
  4. Much larger

Answer: D. Much larger

Explanation: B2B E-Commerce is much larger than B2C E-Commerce. In addition to being distinct from B2C selling, B2B selling is also significantly more challenging.

Important GATE Topics

Fixed End MomentGravity Of Earth
Slope Deflection EquationCapacitors in Parallel
Capacitors in SeriesCarnot Cycle
Cement TestClamping Circuit
CMOS ConverterColumn Base

Comments

write a comment

Follow us for latest updates