By : Neha Dhyani
Updated : Jan 7, 2022, 9:34
When it comes to the Earth's rotation, 24 hours seems like a long time. It is 86,400 seconds. That is right. The world turns on its axis in just a little over 24 hours. What exactly does that mean? The Earth takes 23 hours, 56 minutes, and 4 seconds to complete a full rotation.
This means the length of a day or a year is dependent on whether you are travelling along with the Earth or standing still on Earth's surface. The Earth moves through space at an average speed of 107,000 miles per hour (about 30 kilometres per second). This motion causes time zones and makes time different depending on where you are on the planet.
Time seems to fly by almost without noticing, yet we know its passing is measured in seconds and minutes. But do you know how many seconds are in a day? How about a year?
A day is 24 hours long, and each hour has 60 minutes. A minute is 1/60th of an hour, and a second is 1/60th of a minute. There are 365 days in a year and 86,400 seconds in a day. This makes the total number of seconds in a year equal to 31,536,000.
A single day has 86,400 seconds. That may seem like an astronomical number — after all, there are 24 hours in a single day — but it's pretty small compared to the approximate number of particles in the known universe: 10 followed by 22 zeros!
If you watch and count for 24 hours straight, you will have watched just over 142 minutes of video. That's about 15 short films or 3 1/2 feature films.
A glance at the clock will tell you that a day is 24 hours long. Each hour has 60 minutes, and each minute has 60 seconds—so 24 hours x 60 minutes per hour x 60 seconds per minute = 86,400 seconds in one day. So now we know how many days are in one year (365) and how many seconds are in one day (86,400).
Taken together, this makes it possible to calculate exactly how many seconds are in a year with some simple math. Earth rotates once every day. There are, therefore, 365.2422 rotations in a year. If we divide that by the number of seconds in one rotation (86,400), we get the approximate number of seconds in one year:
365.2422 ÷ 86,400 = 31556925
That's 31556925 seconds or approximately 31 million, 569 thousand, and 25 seconds. To determine how many days are in a year, divide that number by the number of seconds per day (86,400). That gives you approximately 365 days and 6 hours per year.
Not counting leap years, there is about 86,400 seconds in a day. However when you count leap years there are 86,400 + 1 = 4 * 86,400 = 3596000
There are 24 hours in a day. In other words, if you multiply 1 by 24, you get 24. That's because there are 24 times when the hour hand on your clock passes through the 12 positions.
There are 1440 minutes (or 3 x 360 or 4 x 60) in a day. That's because there are 12 times when the minute hand on your clock passes through each hour position; 3 times each for hours 0 to 9, plus another 12 times for the hours 10 to 11.4 (3 x 360 = 1,080; 4 x 60 = 240).
There are 86,400 seconds (or 3 x 25,200 or 4 x 3600) in a day. That's because there are 12 times when the second hand on your clock passes through each hour position.
There are 86,400 seconds in a day. If you already know how to tell time and want to know how many seconds there are in a day, here's the math: 86,400 seconds ÷ 24 hours = 3,600 seconds per hour.
One second = 1/60th of a minute = 1/60th of an hour = 100th of an hour = 3600th of a day.
The number of seconds in a day comes from the fact that there are 24 hours, which means we have 60 minutes per hour and 60 seconds per minute. Multiply these three figures together, and you will get the total number of seconds: 86,400.